Vlaamse film valt in de prijzen in Cannes
Victor Polster Foto: Epa

Victor Polster is in Cannes bekroond met de prijs voor beste acteerprestatie in de nevencategorie Un certain regard voor zijn hoofdrol in 'Girl', het filmdebuut van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont. De hoofdprijs in die categorie gaat naar de Zweedse film 'Gräns' van Ali Abbasi.

Morgen is het aan de grote jongens van de officiële competitie, maar vanavond werden al de prijzen bedeeld in de belangrijkste nevencategorie Un certain regard. De Vlaamse film Girl viel in de prijzen: de geweldige hoofdrolspeler Victor Polster krijgt de prijs voor beste acteerprestatie.

‘Ik ben extreem gelukkig met wat dit project al heeft teweeggebracht’, zegt Victor Polster in een eerste reactie. Victor Polster is een jongen van 16, maar was nog een jaar jonger tijdens de opnames. ‘Ik voel me ontzettend vereerd dat ik met deze fijne mensen heb mogen samenwerken, en dankbaar dat Lukas mij uitgekozen heeft voor Girl. Deze prijs komt als een totale verrassing, maar ik voel me des te gelukkiger dat ik hem net met deze film heb gewonnen.'

Bij de casting heeft Dhont een witte raaf gevonden: een jongen van deze leeftijd die klassiek ballet kan dansen én die acteert. En hoe: Polster doet het zonder enige overdrijving. Zijn Lara is een verlegen meisje dat bikkelhard is voor zichzelf, en niet kan wachten om omgetoverd te worden in de prachtige vrouw die ze in haar binnenste al is. Wat een fascinerende vertolking, en hoe moedig van een jongen van die leeftijd om zo’n uitdagende rol aan te nemen. Polster moest zich blootgeven.

Staande ovatie

Vorige week verblufte Dhont het filmfestival van Cannes met zijn film. Na afloop werd hij getrakteerd op een staande ovatie, die de gewoonlijke duur bij premières ver oversteeg. Toen de zichtbaar ontroerde Dhont met zijn cast en crew de zaal verliet, stonden er nog mensen te applaudisseren.

Girl is een pracht van een film, over een meisje dat vecht tegen haar mannelijke lichaam. Ondertussen probeert Lara ballerina te worden - een mooie metafoor voor de discipline en volharding om een lichaam in een nieuwe vorm te duwen. Ongelooflijk dat dit een eerste film is van een nieuwe regisseur: alles klopt. Zo gevoelig ging Dhont te werk, dat de minste misstap deze film had kunnen doen breken. Girl is een ontroerende ervaring, zonder één vals sentiment. En met een moment dat je doet kronkelen in je stoel, puur omdat je zo supportert voor Lara.

Andere winnaars

De hoofdprijs in de nevencategorie gaat naar het Zweedse Gräns van de regisseur Ali Abbasi. De juryprijs is voor Les morts et les autres van Renee nader Messora en Joao Salaviza. Het beste scenario ging dan weer naar Sofia van Meryem Benm’barek. De beste regisseur is Loznitsa voor Donbass uit Oekraïne.