‘Ik heb mijn gevel onlangs wit geverfd, maar door het fijn stof is hij weer grijs’
Johanna Pelgrims Foto: Katrijn Van Giel

‘CurieuzeNeuzen zal een impact hebben op de verkiezingen,’ verwacht Johanna Pelgrims uit Vilvoorde. Johanna (37) is een van de 20.000 CurieuzeNeuzen die nog tot volgende week de luchtkwaliteit voor hun woning meten. ‘Deze actie zal argumenten geven om meer in te zetten op mobiliteit.’

‘Ik fietste rond in Vilvoorde en telkens als ik een bord van CurieuzeNeuzen aan een raam zag hangen, zei ik Yes.’

Waarom bent u zo begaan met het burgeronderzoek van CurieuzeNeuzen?

Ik ben enorm begaan met de luchtkwaliteit in mijn stad. Ik woon op drie kilometer van de Brusselse ring en er staan regelmatig files voor mijn deur. Soms ruik ik de uitlaatgassen in mijn huis. Ooit las ik een artikel over de gezondheidsproblemen die uitlaatgassen kunnen veroorzaken. Daarom wilde ik zelf zo’n project uitvoeren in Vilvoorde. Maar toen las ik toevallig in De Standaard over het project van CurieuzeNeuzen en moest ik het zelf niet meer doen.

Hoe reageerden de buren?

Niet iedereen had het door volgens mij. Toen ik het bord aan mijn raam hing, dachten mijn buren dat ik mijn huis ging verhuren of verkopen (lacht).

Welk resultaat verwacht u?

Ik ben bang dat het heel slecht zal zijn. Ik heb de gevel van mijn huis onlangs nog wit geverfd, maar door het fijn stof heeft die nu een grauwe grijze kleur.

Volgens mij zal het niet snel verbeteren. De stad is nu een nieuwe wijk aan het bouwen onder de ring. Daar zal het nog slechter zijn. Er moet echt iets gebeuren. We kunnen moeilijk allemaal aan zee wonen, waar de luchtkwaliteit beter is. Ik heb dat trouwens al aan mijn man voorgesteld, maar hij wil niet verhuizen (lacht).

Wat moet er volgens u veranderen?

Er moet een visie komen op mobiliteit. In Vilvoorde kan je alles met de fiets doen, maar het is niet veilig. Soms zijn er geen fietspaden of houden die ineens op. Daarom is de actie van CurieuzeNeuzen zo belangrijk, omdat het argumenten zal geven om meer in te zetten op mobiliteit.

Ook moet er iets gebeuren aan die Brusselse ring. Ik zou willen dat Brussel het voorbeeld volgt van Antwerpen door de ring te overkappen, zodat het weer leefbaar wordt voor de mensen die langs de ring wonen. Als het daar kan, moet het ook hier lukken.

Zal het resultaat invloed hebben op de gemeenteraadsverkiezingen?

Ik mag het hopen, want zo kan het echt niet verder. Ik weet toch al op wie ik niet moet stemmen.

Hebt u uw eigen gedrag aangepast door deze actie?

Zeker, ik heb nog meer de fiets genomen. Zelfs als het regende.