Schauvliege krijgt nog geen ‘go’ voor statiegeld
Foto: BELGA

‘De regering gaat voor een omvattend actieplan tegen zwerfvuil, maar de manier waarop is nog niet besproken.’ Dat laat het kabinet van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) weten. Nog geen statiegeld dus. Eerst een week afkoeling.

De sterren voor het Verpakkingsplan van minister Joke Schauvliege (CD&V) stonden niet bepaald gunstig. Vlak voor de Vlaamse ministerraad er zich vanmorgen over boog, tikte Bourgeois zijn milieuminister nog op de vingers voor een vroegtijdig lek in de media. ‘Zeer ongelukkig’, zei de minister-president. En: ‘Dat helpt de besluitvorming niet’. Hij verwees ook naar een brief van de sector, waarmee hij nog aan de slag wou.

Bovendien legde het actualiteitsdebat van woensdag ook de verdeeldheid binnen de meerderheid bloot over de invoering van statiegeld - een onderdeel van het Verpakkingsplan. Open VLD en N-VA waren bijzonder kritisch. Toch zegt niemand vandaag categoriek ‘neen’. Het plan is vandaag gewoonweg niet besproken. Er volgt een week afkoeling. Volgende week zou de sector - dat tegen statiegeld is - met concrete engagementen komen om de strijd tegen zwerfvuil te versterken.