Theatergezelschap NTGent heeft nog geen acteur gevonden die een moderne kruisvaarder kan vertolken in de omstreden voorstelling ‘Lam Gods’. Dat bleek vrijdag bij de voorstelling van het nieuwe theaterseizoen onder leiding van regisseur Milo Rau. Wel ontbloot het gezelschap de acteurs die de rol van Adam en Eva zullen spelen in het toneelstuk gebaseerd op het legendarische schilderij van de gebroeders Van Eyck.

NTGent kwam bij de zoektocht naar acteurs in een mediastorm terecht toen bleek dat het gezelschap overwoog om een voormalige IS-strijder te casten als moderne variant van de kruisvaarder. ‘Je kan de pers gebruiken voor een commerciële stunt’, blikt de acteur die Adam vertolkt daarover terug. ‘Ik vond het goede publiciteit.’ NTGent gaat binnenkort van start in een gerenoveerd gebouw, dat vrijdag nog deels in de steigers staat.

De start van het nieuwe seizoen betekent de aftrap van een reeks producties onder leiding van de Zwitserse artistieke directeur Milo Rau. Hij werkt samen met collega artistieke directeurs Stefan Bläske en Steven Heene. Naast het veelbesproken ‘Lam Gods’ is het komende jaar ook de productie ‘Oresteia’ te zien, over wraak in Irak. Ook ‘La Reprise’ is te zien, een onderzoek naar theater als kunstvorm. In totaal worden acht eigen producties opgevoerd, enkele hernemingen en gastproducties.

De nieuwe producties moeten van het NTGent het ‘stadstheater van de toekomst’ maken. Een ‘Manifest van Gent’ zet tien artistieke richtlijnen uit. Zo moet tijdens elk seizoen minstens één productie in een conflictzone worden gerepeteerd of uitgevoerd. In elk stuk zullen twee talen gesproken worden. Een kwart van de repetities moet buitenshuis gebeuren en reproducties van bestaande werken mogen niet meer dan 20 procent van het origineel bevatten.

De eerste voorstellingen van het nieuwe seizoen zijn te zien vanaf september.