Een student heeft op een middelbare school in Texas zeker tien dodelijke slachtoffers gemaakt. De dader is opgepakt. In de school zelf zijn ook explosieven aangetroffen. Dat bevestigt de lokale politie.

De gouverneur van Texas Greg Abbott Sheriff gaf vrijdagavond aan dat er ondertussen 10 dodelijke slachtoffers zijn geteld. Ed Gonzalez bevestigde eerder op een geïmproviseerde persconferentie al dat er 'tussen de acht en de tien dodelijke slachtoffers' zijn gevallen. Het zou gaan om zowel studenten als personeelsleden. Bij de gewonden is zeker één politieagent, die in kritieke toestand naar het ziekenhuis is gebracht en een spoedoperatie ondergaat. De leiding van de school geeft aan dat er 'minder dan tien' doden zouden zijn.

De persoon die is opgepakt is een 17-jarige student. Zijn motieven zijn nog niet duidelijk. Een tweede persoon wordt ondervraagd, maar het is niet duidelijk hoe hij bij het incident betrokken is. 

In de school zelf en in de omgeving van het gebouw zijn wel enkele explosieven aangetroffen, bevestigt een woordvoerder van de politie. Omwonenden worden daarom gevraagd om extra goed op te letten voor verdachte materialen.

Er zijn ondertussen ook berichten dat de politie binnengevallen is in een woning nabij de school. Daar wordt naar explosieven gezocht. Het lijkt erop dat die huiszoeking verband houdt met de schietpartij. 

Verstopt

The Houston Chronicle sprak met de zus van een jongen die aanwezig was in een klaslokaal waar de schutter binnenkwam. De 17-jarige Trey Lemley kon zich verstoppen in een kast. Toen hij die verliet zag hij naar eigen zeggen drie doden, vertelde hij zijn zus.

 

Leerlinge Leila Butler zegt op nieuwszender ABC13 dat rond 7.45 uur lokale tijd het brandalarm afging, en dat de aanwezigen daarop de klaslokalen verlieten. Volgens een andere getuige kwam iemand met een geweer het gebouw binnen, en werd een meisje in het been geschoten.

Parkland

Santa Fe ligt op een vijftigtal kilometer van Houston. Het incident roept herinneringen op aan de schietpartij op een school in Parkland, waar op 14 februari een oud-leerling 17 dodelijke slachtoffers maakte. Het zou al de 22ste dodelijke schietpartij zijn op een Amerikaanse school dit jaar. 

'Ziet er niet goed uit'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al kort gereageerd op de schietpartij. 'Volgens de eerste berichten ziet het er niet goed uit', aldus Trump op Twitter. Op een persbriefing voegde hij daar nog aan toe dat hij er alles aan doet om studenten te beschermen, 'en wapens uit de handen te houden van degenendie een bedreiging zijn voor zichzelf of voor anderen'.

 In de nasleep van de moorden in Parkland pleitte Trump voor een strengere wapenwetgeving. Begin deze maand sprak hij echter opnieuw zijn steun uit voor de machtige wapenlobby NRA.