Vlaamse overheid verbiedt roken in auto met kinderen
Foto: Jonas Hamers

De Vlaamse regering heeft een rookverbod in voertuigen in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar goedgekeurd. De boetes kunnen oplopen tot 1.000 euro.

Op voorstel van Vlaamse ministers Joke Schauvliege (CD&V) en Jo Vandeurzen (CD&V) is vandaag een rookverbod in voertuigen met kinderen tot zestien jaar goedgekeurd.

‘Voor de handhaving van dit verbod zijn zowel de politie als de milieu-inspectie bevoegd. De eventuele sanctie bij inbreuken bedraagt maximaal 1.000 euro’, zegt Schauvliege. In het voorontwerp was sprake van of een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar en/of een boete van 100 tot 250.000 euro, ofwel een administratieve straf (boete).

‘Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis’, verduidelijkt Schauvliege in een persbericht. ‘Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig.’

Schauvliege kondigde eerder al aan dat ze niet langer op een doorbraak in de ­Kamer wachtte. Daar liggen al lang diverse wetsvoorstellen van CD&V en Open VLD stof te vergaren. Het verbod raakte niet goedgekeurd omdat het gekoppeld wordt aan andere maatregelen, zoals de verhoging van de leeftijd voor het kopen van tabak tot 18 jaar. Dat laatste ligt gevoelig voor Open VLD en MR.

Zowel landen zoals Engeland, Frankrijk en Australië als verschillende Amerikaanse staten en Canadese provincies hebben al een verbod op roken in het bijzijn van kinderen in de wagen.