Kerk in Chili davert op haar grondvesten
Bisschop Juan Barros en paus Franciscus Foto: AP

Alle 34 bisschoppen van Chili hebben hun ontslag aangeboden aan paus Franciscus. Aanleiding is de doofpotoperatie van een groot seksschandaal.

Na drie dagen van crisisberaad over de misbruikschandalen hebben alle bisschoppen van Chili hun ontslag aangeboden aan de paus. Het is nog onduidelijk of die het ontslag aanvaardt.

De paus had de bisschoppen de voorbije dagen schuldig bevonden aan nalatigheid bij de aanpak van een misbruikschandaal. De bisschoppen worden ervan beticht het misbruik te hebben toegedekt.

Zeker bisschop Juan Barros komt in het vizier, en wordt door slachtoffers al jarenlang geviseerd omdat hij de verschillende delicten, onder meer die van priester Fernando Karadima, in de doofpot zou hebben gestoken.

Nieuw misbruik

Karadima was priester in de hoofdstad Santiago en is door het Vaticaan schuldig bevonden aan misbruik van jongens. In januari had paus Franciscus bisschop Barros nog verdedigd, waardoor het Chileense misbruik ook een smet op het blazoen van de paus veroorzaakte. Franciscus kreeg toen bakken kritiek over zich heen. Later kwam de paus op zijn woorden terug.

De voorbije dagen kwamen nog meer schandalen in Chili aan het licht. Chileense media meldden twintig nieuwe gevallen van seksueel misbruik.