Nieuwe locatie, nieuwe naam én nieuw concept voor L’Epicerie du cirque: ‘Eerlijk? Ik was het kotsbeu’
Foto: marie monsieur

Drie zaken onder één dak. Een beleving van 09.00 uur ’s ochtends tot 01.00 uur ’s nachts. Dat is het ambitieuze plan van Dennis Broeckx en Ellen Destuyver. Een jaar nadat ze de Michelinster van ‘L’Epicerie du cirque’ moesten inleveren, opent het koppel hun restaurant opnieuw. Maar dan op een nieuwe locatie, met een nieuwe naam én met een compleet nieuw concept.

Volkstraat 13 in Antwerpen was al het adres van ontbijt- en lunchzaak Moss en bier- en wijnbar Bar Palmier, nu komt daar nog een derde zaak bij: L’Epicerie du cirque: under the palm trees. De naam zegt het al een beetje zelf: het restaurant bevindt zich ‘onder’ de palmbomen van Bar Palmier. Lees: in de kelder.

‘Dit was vroeger een bakkerij’, zegt Ellen Destuyver. ‘Iets wat nog duidelijk zichtbaar is in de muur met alle oude ovens in. Die muur blijft trouwens helemaal behouden, verplicht, want ze is beschermd.’

Hoewel het nog altijd duidelijk is dat je in een kelder zit, probeerde het koppel toch de nodige sfeer te brengen. Met succes. ‘Samen met de architecten van Not Before Ten hebben we het koude, ruwe beton gecombineerd met warmere kleuren, met florale toetsen.’ De zelf ontworpen verlichting, tafels en banken uit echt hout en leer werken het geheel af.

Nieuwe locatie, nieuwe naam én nieuw concept voor L’Epicerie du cirque: ‘Eerlijk? Ik was het kotsbeu’

Hallo, Michelin?

Vorig jaar kwam het nieuws dat L’Epicerie du cirque zijn Michelinster kwijt was. Eerder dit jaar kwam het nieuws dat Broeckx en Destuyver na twaalf jaar de zaak zouden sluiten. ‘We zijn die ster niet echt verloren’, verduidelijkt chef-kok Broeckx. ‘We hadden al aan Michelin laten weten dat we onder de huidige vorm zouden stoppen met L’Epicerie. Omdat zij niet wilden dat er een niet-bestaand restaurant in hun gids zou staan, hadden ze ons al geschrapt.’

Maar waarom werd er dan gestopt, na twaalf jaar? ‘De keuken werd er te klein, ze gaan er binnenkort ook verbouwen’, zegt Destuyver. ‘Het was gewoon tijd voor iets nieuws.’

Een nieuw begin, dus. Met een nieuw concept. ‘Onze oude kaart was wat te uitgebreid. Na een tijdje heb je het gevoel dat je gewoon bandwerk moet doen. Ik was dat kotsbeu. Nu kunnen we opnieuw veel meer werken met lokale en seizoensgebonden producten. Elke kok zegt dat misschien wel, maar door ons nieuwe concept kunnen we elke week van menu veranderen. Daardoor is de kwaliteit en de versheid van onze producten elke week gegarandeerd. Nog een voordeel: door zelf alles te gaan halen bij de boer, kunnen we onze prijzen ook lager houden.’

En dan nu zo snel mogelijk opnieuw die Michelinster binnenhalen? ‘Dat is geen doel op zich’, zegt Broeckx. ‘Het belangrijkste is dat we nu opnieuw met plezier koken. Al is en blijft zo’n ster wel een enorme boost voor een restaurant. We zullen wel zien of ons nieuwe concept in de smaak zal vallen. Zullen de heren van Michelin het wel zien zitten in zo’n kelder?’

Nieuwe locatie, nieuwe naam én nieuw concept voor L’Epicerie du cirque: ‘Eerlijk? Ik was het kotsbeu’

Vijf zaken

L’Epicerie du cirque: under the palm trees zal elke week van woensdag tot zondag open zijn. Hoewel het al om hun vierde zaak gaat, heeft het koppel energie voor nog een uitdaging.

Later dit jaar - in oktober - heropent ook het ‘oude’ L’Epicerie du cirque (Volkstraat 23) de deuren. Eveneens met een nieuwe naam en een vernieuwd ‘à la carte’-concept. ‘Een nieuw team zal er vanaf dan de signatuurgerechten van de voorbije twaalf jaar L’Epicerie serveren, plus een aantal nieuwe gerechten van een van Dennis’ poulains.’