Appelen en peren dubbel zo duur
Foto: BELGAIMAGE

In vergelijking met een jaar geleden is de prijs voor appelen en peren fors gestegen. Sommige soorten zijn zelfs in prijs verdubbeld.

De gemiddelde productieprijs van appelen blijft stijgen in maart. Jonagold bijvoorbeeld stijgt met 7 procent ten opzichte van februari. De prijs is verdubbeld op jaarbasis en bedraagt 9,55 euro per 10 kg, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Een vergelijkbaar fenomeen doet zich voor bij de peren Doyenné du Comice (10 kg), waarvan de prijs gestegen is van 6,1 euro naar 12,53 euro tussen maart 2017 en maart 2018.

Strenge vorst

Voor de appelen is de verklaring eenvoudig, zegt Veerle Vandersypt van de freshtradebelgium, de handelsfederatie van fruit en groenten. ‘Door de strenge vorst in 23 april vorig is de appeloogst grotendeels mislukt waardoor het aanbod van jonagold dit jaar veel kleiner is dan anders.’

‘Er zijn bijna geen appelen. Vorige week moest ik 1000 kilo appelen krijgen en heb ik zowat het hele land moeten doorrijden om ze te kunnen kopen’, bevestigt ook Luc Vanoirbeek, woordvoerder van de Boerenbond.

Doyenné-peer is uitzondering

Voor de sterke prijsstijging van de peren ligt de verklaring volgens hem elders. ‘De peren werden minder getroffen door de vorst. De prijsstijging van de perensoort Doyenné is eerder een uitzondering. Minstens 80 tot 85 procent die in ons land zijn Conference-peren en daar is de prijsstijging veel minder groot’, aldus Vanoirbeek.