Bourgeois tikt Schauvliege op vingers over statiegeld
Geert Bourgeois Foto: BELGA

De Vlaamse ministers buigen zich vanochtend over het Verpakkingsplan van Joke Schauvliege (CD&V). Maar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had het plan liever niet eerst in de media gelezen.

De Vlaamse regering hanteert al jaar en dag strenge regels over mediagebruik van ministers. In de pers over nieuw beleid communiceren voor de regering zich erover buigt, is ‘not done’. Bourgeois verwijt Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) tegen die regel te hebben gezondigd. Deze week lekte haar omstreden Verpakkingsplan - met daarin statiegeld op blikjes en petflessen - uit in de media.

‘Zeer ongelukkig’, noemde Bourgeois dat vanmorgen op Radio 1. Een uurtje later (om 10 uur) begon de Vlaamse ministerraad, met op de agenda: dát verpakkingsplan.

Of de kans groot is dat de regering een consensus over de conceptnota vindt? ‘Deze week was er een actuadebat (woensdag in Vlaams Parlement, red.) op het scherp van de snee, wat de besluitvorming in de regering niet zal vergemakkelijken’, merkte Bourgeois zelf op.

Dat actuadebat verliep bijzonder geanimeerd. Volgens N-VA maakte coalitiepartner CD&V gebruik van ‘demagogische’ argumenten. Maar fundamenteler werd ook duidelijk dat de meerderheidspartijen hopeloos verdeeld zijn over het statiegeld. Open VLD is tegen, N-VA ‘heeft nog heel veel vragen’. Vraag is of er al een consensus mogelijk is, én of de N-VA Schauvliege al een akkoord zal gunnen.