Turken zetten om 8 uur de TV af (hopen activisten)
Muharrem Ince, presidentskandidaat van de Turkse oppositiepartij CHP, op campagne. Ince’s eerste campagnebijeenkomst werd niet op de nationale televisie uitgezonden. Foto: AFP

Wat doe je als een president met autoritaire neigingen alle tv-kanalen in zijn hand heeft? De linkse actiegroep hoopt dat kijkers vanavond 1 uur lang de tv uitzetten. ‘Ga naar de parken, drink samen thee.’

Uit protest tegen de desinformatie op de nationale televisie willen linkse activisten vanavond in Turkije een nationale tv-boycot organiseren. Dat melden de onafhankelijke nieuwswebsite Ahval en de Turkse linkse krant Birgun. Het initiatief gaat uit van De Verenigde Junibeweging (BHH of Birlesik Haziran Hareketi). ‘We moeten het opzettelijk uitzenden van fake news en haat stoppen’, zegt de groep.

Nauwelijks in beeld

In het vizier komen wel een zender als TRT als private kanalen zoals CNN Turk. Die laatste, onderdeel van de liberale Dogan mediagroep, werd in maart van dit jaar opgekocht door een met Erdogan bevriende zakenman. Dat mainstream media als CNN Turk en de populaire krant Hurriyet plots hun vrijheid verloren, stuurde een schokgolf door Turkije. Zowat 90 procent van alle audiovisuele media zitten zo in de greep van Erdogan. Er is veel protest omdat oppositiepartijen en -kandidaten, in de aanloop naar verkiezingen op 24 juni, nauwelijks in beeld komen.

Pinguins

Als alternatief zal de groep theekransjes organiseren in de parken van Istanbul en Ankara. ‘De AKP heeft de media overgenomen: de uitzendingen zijn eenzijdig, leeg en brainwashen het collectieve bewustzijn. In parken kan je praten met elkaar en uit vrije wil kiezen’, zegt één van de organisatoren. De hashtag waarmee mensen kunnen laten weten dat ze meedoen is #TamamKapatiyoruz (‘genoeg, we sluiten af’). Er wordt ook veel verwijzen naar de media en de blinde vlekken van de media onder het codewoord ‘de pinguins’. Dat komt omdat CNN Turk ten tijde van de grote protesten in het Gezi-park (2013) een documentaire uitzond over de Antarctische vogels. Over de ongeveer 8000 gewonden en de drie doden in Gezi was geen nieuws. ‘De pinguïns’ staan symbool voor media die zo gezagstrouw blijven aan de AKP dat ze belangrijke verhalen missen.