Armworstelen om handelsoorlog te vermijden
Foto: Tass/ABACA

China leek even bereid om voor 200 miljard extra Amerikaanse goederen te importeren. Tot dit officieel werd ontkend. Een strenge importheffing op gierst laat Peking wél vallen. En er zijn nog twistpunten.

Op dit moment brengt een Chinese delegatie onder leiding van vicepremier Liu He, tevens een belangrijk economische adviseur, een langverwacht bezoek aan Washington. En dit met de bedoeling om te vermijden dat de oplopende handelsspanningen tussen beide landen escaleren in een ware handelsoorlog.

‘Verwend’ China

In aanloop naar de nieuwe ronde gesprekken legde Trump nog een behoorlijke psychologische barrière op door zowel China als de EU ‘verwend’ te noemen. Toch zouden beide landen tijdens de gesprekken naar elkaar zijn toegegroeid, hoewel er volgens ingewijden ook nog een aantal belangrijke twistpunten overblijven.

De meest opmerkelijke toenadering leek vanochtend betrekking te hebben op het grote handelstekort dat de VS heeft met China, goed voor zo’n 375 miljard dollar. De Amerikanen eisten eerder onder meer dat China zijn handelsoverschot met de VS met 200 miljard dollar verkleint.

Volgens ingewijden zou Peking nu inderdaad bereid zijn meer Amerikaanse goederen te importeren. Het Amerikaanse persagentschap Bloomberg en CNN citeerden zelfs een anonieme Trump-functionaris die stelde dat Peking zelf aanbood om voor 200 miljard dollar extra Amerikaanse producten te importeren. Maar aan Chinese kant werd dat net voor de middag officieel ontkend door Lu Kang, woordvoerder van de Chinese minister van buitenlandse zaken. 'Deze geruchten zijn niet waar', klonk het formeel.

Geen importheffing op gierst

Peking kondigde vandaag wel officieel aan dat het een hoge importheffing op Amerikaanse gierst laat vallen. China startte begin februari een onderzoek naar de import van Amerikaans gierst, enkele weken nadat de Amerikaanse president Donald Trump hoge heffingen had opgelegd aan Amerikaanse importen van Chinese zonnepanelen en wasmachines.

De spanningen op handelsgebied tussen beide landen zijn sindsdien sterk toegenomen. De regering-Trump legde via hoge invoerheffingen de import van Chinees staal en aluminium aan banden, dreigde met 60 miljard extra Chinese invoerheffingen op de invoer van Chinese technologische goederen en verbood de Chinese telecomreus ZTE om de komende 7 jaar nog Amerikaanse onderdelen in zijn producten te gebruiken.

China reageerde daarop met een invoerheffing van liefst 178,6 procent op gierst omdat dit Amerikaans graanproduct op grote schaal in China gedumpt zouden worden. Die strenge importheffing zou nu mogelijk worden opgeheven en door Peking worden terugbetaald. Mogelijk als antwoord op een eerdere geste van Trump, die enkele dagen geleden tweette dat hij samen met de Chinese president Xi Jinping zou zoeken naar een oplossing voor ZTE, waar door de Amerikaanse sancties heel veel jobs dreigen te sneuvelen.

Elkaar pijn doen

Toch lijkt daarmee een handelsoorlog nog niet van de baan. Zo eist de VS nog steeds betere toegang voor Amerikaanse bedrijven tot de Chinese markt en het stopzetten van grootschalige subsidies aan strategische technologiebedrijven gaande van robotica tot duurzame energie.

Peking kan Washington dan weer op een ander gebied pijn doen. De Amerikaanse chipproducent Qualcomm wil immers koste wat kost de Nederlandse chipproducent NXP overnemen omdat de activiteiten van beide bedrijven elkaar goed aanvullen. China is echter het enige land dat zijn goedkeuring nog niet heeft gegeven voor deze fusie die ook impact heeft op de Chinese markt.