Kaart

Hoe goed profiteert uw gemeente van de zon?

18 mei 2018bdo

We gebruiken amper het zonnepotentieel van onze daken, zo meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Als elk dak met de juiste ligging zonnepanelen zou dragen, realiseert Vlaanderen nochtans makkelijk de doelstelling van het energieplan. Hoe goed doen de daken het in uw gemeente?

De zonnepanelen op de Vlaamse daken realiseren een totaalvermogen van 2.500 MW. Dat kan nog een stuk beter want als elk dak dat een goede ligging heeft, zonnepanelen zou dragen, realiseert Vlaanderen 57.000 MW. Kortom: we realiseren amper 4,4 procent van wat we zouden kunnen binnenhalen aan zonne-energie.

Het goede nieuws is dat we op weg zijn. Volgens het energieplan van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein moet er tegen eind 2020 een totaalvermogen van 3.700MW zonnepanelen liggen in Vlaanderen. Er ligt nu al 2.500 MW. Ruimte voor verbetering is er alleszins. Uit een recente analyse van de zonnekaart blijkt dat de Vlaamse daken immers ruim 57.000 MW aankunnen.

(lees verder onder de kaart)

Waar kunnen we nog winst boeken?

In de centrumsteden worden nog heel veel daken onbenut. Op provincieniveau blijkt dat West-Vlaanderen nog de grootste groeimarge heeft. Het heeft amper 3,8 procent gerealiseerd. Limburg doet het het best met 6,6 procent.

De beste gemeenten zijn
Dilsen-Stokkem (10,5%)
Opglabbeek (10,4%)
Wijnegem (10,3%)
Heusden-Zolder (10,0%)
Lommel (8,8%)
(Percentages duiden aan hoeveel van het potentieel al wordt gebruikt)

De zwakste gemeenten zijn
Wemmel (1,5%)
Linkebeek (1,4%)
Kraainem (1,3%)
Machelen (1,1%)
Herstappe (1%)