Staking De Lijn treft vooral stadsnetten
Themabeeld Foto: BELGA

Ook op de tweede dag van de staking van twee vakbonden bij De Lijn is de hinder voor de reizigers het grootst op de stadsnetten.

Antwerpen lijkt het zwaarst getroffen door de staking van de socialistische en de liberale vakbond, blijkt uit een overzicht van De Lijn. Werkwillige chauffeurs worden ingezet op prioritaire assen.

In Antwerpen rijden vrijdagochtend een derde van de trams en een vijfde van de stadsbussen. De tramlijnen 3, 6, 9, 10 en 15 rijden om het kwartier. Tram 6 rijdt ook naar Hoboken. Op tramlijnen 4, 5, 7, 8, 11, 12 en 24 wordt niet of amper gereden.

In de provincie Limburg is twee derde van de vroege ritten uitgereden, in Vlaams-Brabant rijdt ruim 70 procent van de bussen. Aan de kust rijdt ongeveer de helft van de streeklijnen en een derde van de kusttrams.

In Gent rijdt tramlijn 1 om de 7,5 minuten. Tramlijn 2 en 4 rijden om het halfuur. Op de streeklijnen rond Gent rijdt 40 procent van de bussen.

Een uitgebreid overzicht staat op de website verstoring.delijn.be.

De liberale en socialistische vakbonden staken nog tot en met zondag tegen de nieuwe structuur van De Lijn. Ze zijn het niet eens met de hervormingsplannen. De christelijke vakbond en de onderaannemers steunen de actie niet.