Bondscoach Roberto Martinez verlengt nu al contract bij Rode Duivels: KBVB verklaart waarom
Foto: BELGA

De Belgische Voetbalbond ­tovert vier weken voor de ­afreis naar Rusland een flinke verrassing uit zijn hoed: bondscoach Roberto Martinez verlengt vandaag zijn contract met twee seizoenen, tot en met het EK 2020. Dat nieuws raakte gisteren al bekend maar werd vandaag bevestigd op het officiële twitteraccount van de Rode Duivels.

COMMENTAAR. Waarom die haast met contract Roberto Martinez?

POLL. Maakte de voetbalbond de juiste keuze door contract Martinez te verlengen?

Vandaag tekent bondscoach ­Roberto Martinez in principe een contractverlenging bij de KBVB, met twee extra seizoenen, tot 2020. Daarover zijn beide partijen de voorbije dagen tot een mondeling akkoord gekomen.

"Belangrijke ambassadeur van het Belgisch voetbal"

"Sinds zijn aanstelling in augustus 2016 blikt de KBVB terug op een positieve, professionele en integere samenwerking met Roberto Martinez", klinkt het in een verklaring. "Het vlekkeloze parcours bij de kwalificatie voor het WK, waarbij België op één gelijkspel tegen Griekenland na al zijn wedstrijden in groep H won, geeft voor de KBVB op sportief vlak het vertrouwen om op hetzelfde elan door te gaan met de bondscoach. Voor de KBVB blijft het ook een bewuste keuze om samen te werken met een coach met  internationale ervaring. Door zijn verleden bij de Premier League staat Martinez dicht bij de leefwereld van de huidige generatie Rode Duivels, waarmee hij een zeer goede band heeft."

Het contract tussen beide partijen werd aan dezelfde voorwaarden als in 2016 verlengd. "De KBVB waardeert in die zin de gepassioneerde motivatie van Roberto Martinez om de Rode Duivels nog sterker te maken in de toekomst. Dat hij sinds zijn aanstelling zeer gedreven werkt door verschillende clubs en jeugdacademies te bezoeken en tal van spelers aan het werk te zien tijdens officiële wedstrijden, draagt daartoe bij."

"De KBVB waardeert tot slot de integere persoonlijkheid van de bondscoach, die het Belgisch voetbal op professionele wijze duurzaam versterkt en het imago van ons voetbal op nationaal en internationaal vlak uitdraagt. Om deze redenen is Roberto Martinez wereldwijd een belangrijke ambassadeur van het Belgisch voetbal. De KBVB is dan ook verheugd dat de bondscoach zijn verantwoordelijkheid verder opneemt om de Rode Duivels naar het hoogste niveau te stuwen, samen met Graeme Jones (1ste assistent) en Richard Evans (2de assistent), die eveneens twee jaar bijtekenden."

LEES OOK: "Duidelijkheid" versus "beloning voor examen": de meningen lopen (fel) uiteen

Moeilijke zomerse zoektocht vermeden

Het is geen geheim dat technisch directeur Chris Van Puyvelde en de leiding van de Technische Commissie van de KBVB, ondervoorzitter Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat, weg zijn van de welbespraakte en betrokken Spanjaard. Ook Martinez, die wel eens informeerde om te zien of hij elders aan de slag kon, heeft het hier naar zijn zin en wil verder bouwen aan de Belgische nationale ploeg. Dat het toch als een verrassing komt, is de timing. Lang werd ­geopperd dat Martinez pas na de wereldbeker zou worden geëvalueerd.

Maar in plaats van het WK in Rusland af te wachten, besloten beide partijen aan tafel te gaan en werd al snel een akkoord gevonden. Een contract zonder afkoopsom bovendien. De Voetbalbond vermijdt zo een zomerse zoektocht naar een opvolger die zich, in geval van een breuk, moeilijk zou aandienen. De gedoodverfde opvolger Michel Preud’homme wilde zo lang niet wachten en is op weg naar Standard. Bovendien houdt de KBVB zo de coach aan boord die zich twee jaar geleden al akkoord verklaarde met de budgettaire beperkingen van de KBVB. Zoals een jaarsalaris van maximaal 800.000 euro, zonder premies. Hiermee is continuïteit en stabiliteit gegarandeerd, maar wat als het in Rusland faliekant afloopt? De bond neemt een risico.

Slechts één nederlaag

Martinez werd in augustus 2016 als opvolger van Marc Wilmots aangesteld. Bij zijn debuut werd er in een oefeninterland met 0-2 verloren van Spanje, maar dat was meteen ook de enige nederlaag onder Martinez. Er volgden nog twaalf zeges en vier gelijke spelen. Met een 28 op 30 plaatste België zich vlot voor het WK, dat volgende maand in Rusland van start gaat. De Belgen nemen het er in groep G op tegen Panama, Tunesië en Engeland.

Voor hij bij de Rode Duivels aan de slag ging, had Martinez in Engeland Swansea (2007-2009), Wigan (2009-2013) en Everton (2013-2016) onder zijn hoede. Volgens Belgische media wilde Martinez na het WK graag naar de Premier League terugkeren, maar dat stelt hij dus nog minstens twee jaar uit.

Henry genoemd bij Arsenal

Overigens krijgen ook zijn assistenten Graeme Jones en keeperstrainer Iñaki Bergara een nieuw contract. Met Erwin Lemmens, de andere keeperstrainer, is het nog wachten. En wat met Thierry Henry, nog tot 2020 dik betaald als analist voor Sky? Dat is onduidelijk.

Henry genoemd bij Arsenal Volgens The Daily Mail is Arsenal bezig aan een rondje met kandidaat-opvolgers voor Arsène Wenger en wil de Londense club volgende week praten met Henry zoals het dat eerder ook deed met dat andere Franse boegbeeld van weleer, Patrick Vieira, tegenwoordig coach van New York City FC. De voetbalbond is evenwel nog niet ingelicht over de interesse voor Henry, wat doet twijfelen of het wel zo ernstig is. De assistent van bondscoach Roberto Martinez heeft geen ervaring als hoofdtrainer. Meer dan een gesprek uit beleefdheid, wegens zijn verleden bij The Gunners, lijkt het niet. Top­favoriet om ­Wenger op te volgen is Mikel ­Arteta, ­assistent van Pep Guardiola.

LEES MEER: Arsenal wil praten met Henry: zoektocht naar opvolger Wenger leidt ook langs onze assistent-bondscoach