Trump: ‘Libische model geen optie voor Kim Jung-un’
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president heeft duidelijk gemaakt dat de veiligheid van de Koreaanse leider Kim Jong-un verzekerd zal zijn in de toekomst. Hem wacht volgens Trump niet hetzelfde lot als de vermoorde Libische leider Moammar Kadhafi.

Trump heeft geprobeerd om zich te verzoenen met Kim Jong-un nadat die gisteren had laten weten dat hij ‘niet geïnteresseerd was als de VS eenzijdige ontwapening eisen’ en dat hij misschien zelfs de meeting met Donald Trump zou afzeggen.

De Amerikaanse president benadrukte dat de ontmoeting volgens hem nog steeds doorgaat, maar dat hij vermoedt dat China de Noord-Koreaanse leider mogelijk beïnvloedt. Trump onderstreepte dat Kim niet hetzelfde lot zal ondergaan als de Libische leider Kadhafi, die in 2011 gedood werd na bombardementen van de Navo. Trump garandeert zelfs dat een eventuele deal Kim ‘heel sterke veiligheidsgaranties’ zou geven. ‘Hij zou aanwezig zijn, hij zou z’n land runnen en z’n land zou heel erg rijk zijn.’

Op die manier distantieert Trump zich van de uitspraken van de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton. Die stelde het voorbeeld van de Libische ontwapening in het vooruitzicht. Daar gaf leider Kadhafi Amerikaanse en Britse inspecteurs uiteindelijk de volledige toegang tot alle nucleaire sites als deel van zijn ontwapeningsakkoord. De wapens werden letterlijk naar Amerika verscheept.

Volgens Trump is het ‘Libische model’ helemaal geen optie - al verwijst Trump volgens The Guardian vooral naar de Libische inval in 2011 die tot de dood van Kadhafi leidde en doelde Bolton vooral op de overgave van Kadhafi in 2003. ‘Het Libische model was een heel ander model’, zei hij. ‘We hebben dat land uitgeroeid.’ Hij zegt dat die piste enkel op tafel komt als er net geen deal bereikt wordt met Noord-Korea.