De Zwitserse bankreus UBS berekende op basis van 10.000 simulaties wie het meeste kans maakt om straks in Rusland de wereldbeker te winnen. België maakt slechts 5 procent kans. Duitsland zou het WK opnieuw winnen.

Wie wint straks de wereldbeker voetbal in Rusland? Het is een onderwerp dat komende maand niet alleen besproken wordt bij veel voetbalsupporters, maar waar ook steeds meer economen van grote banken zich bij wijze van ontspanning graag over buigen.

10.000 simulaties

De Zwitserse bankreus UBS is de eerste om op basis van 10.000 simulaties uit te pakken met een concrete voorspelling. De Zwitsers zetten hun geld weinig verrassend op huidig wereldkampioen Duitsland, traditioneel een ijzersterke tornooiploeg.

Volgens UBS heeft ‘die Mannschaft’ bijna 24 procent kans op het verlengen van hun titel. Niet ver daarna volgen Brazilië en Spanje, die respectievelijk 19,8 en 16,1 procent kansen worden toegedicht op het veroveren van de wereldtitel in Rusland.

Engeland boven België

Enigszins verrassend is dat het jonge Engeland - op papier de sterkste tegenstander in onze groep - op nummer vier prijkt met 8,5 procent. Dat is twee plaatsen hoger dan onze Rode Duivels, die slechts 5,3 procent kans op de eindoverwinning worden toegedicht. Daartussen, op plaats 5 dus, staat Frankrijk.

‘Duitsland en Brazilië hebben een makkelijke loting en kunnen dus groeien in het tornooi, terwijl Spanje al meteen moet openen tegen Europees kampioen Portugal’, verduidelijkt UBS-bankier Michael Bolliger zijn voorspellingen in het rapport.

Voorbij Brazilië

‘Engeland heeft, net als België, een sterk uitgebalanceerd team’, vermeldt Bolliger ook even de Rode Duivels. 'Maar om de kwartfinale te bereiken moet een van beide landen voorbij Brazilië’, waarmee de UBS-bankier laat uitschijnen dat die kans klein is.