Brussels bloementapijt zet Mexicaanse regio in de kijker
Foto: © Lucas Vallecillos

Het Brusselse bloementapijt zet van 17 tot 19 augustus de Mexicaanse regio Guanajuato in de kijker. Dit jaar wordt er aan het Beursplein ook een florale tentoonstelling opgetrokken voor de twintigste verjaardag van de erkenning van de Grote Markt als Unesco Werelderfgoed.

Het bloementapijt, 1.800 vierkante meter groot met 50.000 bloemen, kleurt voor het eerst Latijns-Amerikaans met het thema ‘Guanajuato, culturele trots van Mexico’. De Mexicaanse staat kent zelf ook een lange traditie van tapijten, want sinds 1966 worden de straten van de zuidelijke stad Uriangato tijdens La Octava Noche jaarlijks ingekleurd door kilometers van gekleurd zaagsel.

Ook het ontwerp van het bloementapijt werd donderdag voorgesteld. Het centrale element is een typische kleurrijke vogel uit het borduurwerk van de Otomi-beschaving. Daarnaast zijn ook twee zonnen afgebeeld, naast twee pre-Spaanse krijgers en wapenschilden. Het ontwerp werd bedacht door huisontwerper Mark Schautteet en de jonge Mexicaanse grafisch ontwerpster Ana Rosa Aguilar Aguado.

Speciaal voor de twintigste verjaardag van de erkenning van de Grote Markt als Unescowerelderfgoed vindt aan het Beursplein gelijktijdig de expo Monuments of Unesco Flowers plaats. Een dertigtal organisaties van bloementapijtkunstenaars vanuit Europa, Azië en Latijns-Amerika zullen er samen een florale tentoonstelling houden met originele creaties.