Politie onderzoekt doodsoorzaak tweejarig meisje

Een kind van twee jaar is afgelopen nacht omgekomen bij een verkeersongeval met een busje dat kilometers lang achtervolgd werd door de politie. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Het Comité P heeft vastgesteld dat de politieagenten geen verantwoordelijkheid treft bij de dood van een tweejarig meisje.

Een vijftiental politiewagens heeft in de nacht van woensdag op donderdag vanaf Namen op de E19/E42 een verdachte bestelwagen achtervolgd. Een patrouille kreeg de bestelwagen in het vizier omdat die opvallend zwaar geladen was. Bij controle bleek de nummerplaat niet bij het voertuig te horen. 

Nadat de ordehandhavers schoten hadden gelost, werd de bestelwagen ter hoogte van Maisières bij Bergen, Henegouwen, tot stilstand gebracht. De Peugeot Boxer botste aan hoge snelheid tegen een voorganger. De bestuurder sloeg op de vlucht.

Het voertuig had dertig Koerden, van wie 26 volwassenen, aan boord, meldt het parket van Doornik. In de bestelwagen troffen de reddingsdiensten een twee jaar oud meisje aan. De kleuter overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Donderdagavond volgt een autopsie van het lichaam van de kleuter om de doodsoorzaak te achterhalen.

Het parket van Doornik heeft het dossier overgemaakt aan de onderzoeksrechter van Bergen, mevrouw Monfils. De strafbare feiten behelzen belemmering van het verkeer, moord (de chauffeur van de bestelwagen had geprobeerd agenten omver te rijden), gewapende opstand, mensensmokkel en, mogelijk, ook het niet bijstaan van een persoon in nood.

De Koerdische vluchtelingen worden donderdag verhoord. Dat heeft wat voeten in aarde, omdat geschikte vertalers gevonden moeten worden.