Recordprijzen voor benzine en diesel
Foto: Photo News

De maximumprijs voor benzine 95 stijgt vandaag naar 1,527 euro per liter. Dat is het hoogste peil sinds juli 2015.

Het is bijna drie jaar geleden, van juli 2015, dat er nog een hogere benzineprijs aan de pomp genoteerd stond, blijkt uit cijfers van de Belgische Petroleumfederatie.

Naast super 95 wordt ook super 98 duurder. Er komt vandaag 3,5 cent bij, tot 1,616 euro per liter. Ook dat is het hoogste prijsniveau sinds juli 2015.

Vorige week ging de dieselprijs al de hoogte in tot 1,502 euro. Voor diesel is dat de hoogste prijs sinds september 2013, bijna vijf jaar geleden.

Schuld van Trump

De hoge brandstofprijzen hebben alles te maken met de stijging van de olieprijzen op de internationale markten. En dat is het gevolg van de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om met de VS uit het nucleair akkoord met Iran te stappen en sancties tegen Teheran in te voeren. Dat zou een rem kunnen betekenen op de export van Iraanse olie en mogelijk tot tekorten kunnen leiden op de internationale markten.

Die vrees doet de olieprijzen stijgen. Een vat Noordzeeolie kost nu iets meer dan 79 dollar per vat. Begin dit jaar was dat maar 66 dollar. Toch zijn we nog veraf van de historisch hoge prijzen uit 2008, toen een vat ruwe olie 140 dollar haalde.