‘De oorlog die niet nodig was’
Achttien jaar al zitten buitenlandse troepen in Afghanistan. Ze zijn het land binnengevallen om Osa...
rtr
Ondernemen
Fifa en Uefa op ramkoers
Een voetbalcompetitie waarin 24 topploegen uit de hele wereld strijden voor de wereldtitel. Daarvan droomt Fifa-voorzitter Gianni Infantino, samen met een groep rijke investeerders. De Europese voetbalbond Uefa is fel tegen zo’n ‘nieuw WK voor clubs’.
rtr
Ondernemen
Fifa en Uefa op ramkoers
Een voetbalcompetitie waarin 24 topploegen uit de hele wereld strijden voor de wereldtitel. Daarvan droomt Fifa-voorzitter Gianni Infantino, samen met een groep rijke investeerders. De Europese voetbalbond Uefa is fel tegen zo’n ‘nieuw WK voor clubs’.
BrusselNeus aan neus. Zo staan de machtige voetbalbonzen vandaag tegenover elkaar. Met aan de ene kant de Wereldvoetbalbond Fifa en aan de andere kant de Europese voetbalbond Uefa. En allebei met dollartekens of – zo u wil – eurotekens in hun ogen.
De inzet van de nakende clash? Enkele maanden geleden rolde bij de Fifa in Zürich een opmerkelijk aanbod binnen van een nog onbekende groep investeerders. Zij willen 25 miljard euro op tafel leggen voor een aangepast WK voor clubelftallen vanaf 2021 en een wereldwijde Nations League, vergelijkbaar met het Europese tornooi dat de Uefa vanaf september voor het eerst organiseert. Aan de nieuwe competitie zouden 24 clubs deelnemen, waarvan de helft uit Europa. Het prestigieuze tornooi zou elke vier jaar georganiseerd worden. De nieuwe wereldbeker met nationale teams zou om de twee jaar moeten plaatsvinden.
De clubcompetitie moet er volgens de investeerders komen omdat de Champions League nu vooral een Europese aangelegenheid is. In de nieuwe Super League zouden 24 landen vertegenwoordigd zijn. De Europese deelnemers (wellicht zonder Belgische clubs, maar met de winnaars van de Champions League en de Europa League van de voorgaande jaren) zouden elk zo’n 50 tot 80 miljoen euro kunnen verdienen.
Fifa-baas Infantino vergaderde in het geheim met de zeven rijkste clubs uit Europa
In totaal zou bijna 2 miljard euro aan prijzengeld onder de deelnemende topclubs worden verdeeld. Een stuk meer dan de 1,3 miljard euro die nu elk jaar in de Champions League omgaat.
Wie de mysterieuze investeerders zijn, is nog niet duidelijk. Volgens de Financial Times zou het onder meer gaan om de Japanse telecomreus Softbank. Dat bedrijf zou mogelijk gesteund worden door staatsfondsen uit Saudi-Arabië en China. In hun voorstel zou de Fifa 51 procent van de aandelen in handen krijgen van de twee nieuwe competities en daarmee de controle houden over belangrijke beslissingen, vooral op sportief gebied.
Zestig dagen
Fifa-voorzitter Gianni Infantino lijkt alvast gewonnen voor het idee. Hij vergaderde vorige week in het geheim met de vertegenwoordigers van de zeven rijkste clubs uit Europa en stelde daar vast dat onder meer Barcelona en Real Madrid enthousiast zijn over zo’n wereldwijde competitie, waar ze de ene week zouden spelen tegen het Argentijnse Boca Juniors en een week later tegen het Japanse Urawa Red Diamonds.
Italiaanse clubs zouden er een manier in zien om de groeiende financiële macht van de Engelse Premier League te breken
Ook de Italiaanse topclub Juventus zou het idee genegen zijn. De Italianen zouden er een manier in zien om de groeiende financiële macht van de Engelse Premier League te breken en het als een unieke kans beschouwen om hun plaats aan de top van de wereldwijde voetbalpiramide te heroveren.
De Financial Times meldt dat Infantino dit – zelfs naar voetbalbegrip – ongekende financiële voorstel zo snel mogelijk ter stemming wil voorleggen. En dat op een speciaal daarvoor georganiseerde buitengewone vergadering op een nog onbekende locatie, nog voor het WK in Rusland volgende maand. De investeerders, die zich pas net voor de stemming bekend zouden maken, geven de Fifa maar zestig dagen om te beslissen.
Infantino hoopt op groen licht, omdat hij belooft dat de eventuele opbrengsten van de nieuwe tornooien (door de Fifa op 1 miljard dollar geschat, maar door de investeerders op 3 miljard dollar gewaardeerd) zullen worden verdeeld over de nationale voetbalbonden en continentale federaties.
Maar of de Fifa-baas zijn slag zal thuishalen, is twijfelachtig. Want er is ook kritiek op de geplande hervormingen. Onder meer de Europese voetbalbond Uefa en de ECA, de belangenvereniging van Europese topclubs, zouden hun twijfels hebben. En de Engelse Premier League is er fel tegen gekant. Tegenstanders vrezen dat de nu al overvolle internationale voetbalkalender nog meer onder druk zal komen en dat de inkomsten (zoals altijd) vooral naar de rijkste clubs zullen vloeien.
Uefa bereidt tegenzet voor
De internationale vakbond van voetballers (FIFPro) waarschuwde vorige week al dat de plannen van Infantino de gezondheid en het welzijn van de spelers in gevaar dreigen te brengen. De voetbalvakbond laat daarom wetenschappelijk onderzoek doen naar de minimale hersteltijd die spelers nodig hebben tussen wedstrijden.
De Europese voetbalbond vergaderde gisteren in Lausanne om een tegenzet voor te bereiden. De Sloveense Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin reageerde voor de vergadering geprikkeld. ‘De Fifa had niet mogen vergaderen met alleen zeven grote clubs en/of federaties over een zaak die het hele Europese voetbal aangaat. De Fifa denkt blijkbaar dat alleen de grote clubs tellen’, zei Ceferin. Volgens de Uefa-baas zouden minstens drie van de zeven gecontacteerde topclubs tegen het voorstel zijn.