Tesla-problemen schrikken Soros niet af
Foto: AFP

Elon Musk krijgt steun uit onverwachte hoek. De Amerikaans-Hongaarse miljardair Soros kocht zich begin dit jaar opnieuw ruim in bij Tesla.

In slechte tijden leer je je vrienden kennen. Dat schoot Elon Musk wellicht door het hoofd toen hij vernam dat miljardair George Soros de eerste drie maanden voor 35 miljoen dollar convertibele obligaties van Tesla heeft gekocht. Dat is schuldpapier dat zich na verloop van tijd omzet in aandelen.

Twijfels over toekomst

Dat raakte vandaag bekend via een zogeheten ‘filing’ door Soros' investeringsfonds bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. De investering komt voor Musk op een goed moment, want zijn bedrijf Tesla staat onder toenemende druk van de financiële markten.

De aanslepende productieproblemen met de langverwachte Tesla Model 3 (eind deze maand is in de assemblagefabriek in Californië alweer een productiestop voorzien, red.), de vraagtekens rond een recente dodelijke crash met een Tesla Model X in Californië, de mogelijke nood aan vers kapitaal én de leegloop aan de top van het bedrijf, doen steeds meer beleggers twijfelen aan de toekomst van producent van elektrische wagens.

Op gespannen voet

Dat resulteerde het voorbije jaar in een dolle rit op de financiële markten. Al blijft de schade voorlopig beperkt tot een koersverlies van 9 procent. Niet slecht als je rekening met de recordverliezen die Tesla boekt. Het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld verloor Tesla 784,6 miljoen dollar, ofwel 5.500 euro per minuut.

Maar Elon Musk blijft voorlopig volhouden dat zijn bedrijf nog dit jaar in de zwarte cijfers zal eindigen, tegen de mening van een groeiende groep sceptische analisten in. Zij geloven dat Musk later dit jaar vers kapitaal zal moeten ophalen, maar op kritische vragen daarover wil Musk - die al langer op gespannen voet leeft met Wall Street - inmiddels niet meer reageren. Dat soort vragen zijn volgens de Tesla-baas ‘saai’, ‘idioot’ en ‘not cool’.

Maar dat maakt Soros blijkbaar niet bang. Integendeel, nadat hij volgens het persagentschap Reuters eerder al eens zijn belang in Tesla van de hand deed, koopt hij zich nu dus weer in.