Schrijver Tom Wolfe overleden
Foto: ap

De Amerikaanse auteur en journalist Tom Wolfe is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij schreef onder meer de bestseller 'Het vreugdevuur der ijdelheden'.

Tom Wolfe, een eeuwig in wit pak poserende dandy, maakte in de jaren zestig furore met reportages over Californische subculturen allerhande en lsd-aanbidders.

Hij was de uitvinder van de term ‘New journalism’, een genre waarin journalistieke reportages met literaire technieken worden verteld om ze aangenaam om lezen te maken. Zijn beste journalistieke boek is wellicht Pure klasse (The Right Stuff uit 1979), dat het waaghalzenwereldje van testpiloten en de selectie van astronauten schilderde.

Niet dat iedereen zo hoog opliep met New journalism. Een criticus beschreef het als ‘een bastaard die van twee walletjes eet, zich tegelijk beroepend op het gezag van het waargebeurde en op de dichterlijke vrijheid, zodat op den duur niemand nog weet wat feit is en wat fantasie.’ Die zat. Anderen noemden het smalend magic journalism, naar analogie van het zeer en vogue zijnde magisch-realisme van de Zuid-Amerikaanse romancier Gabriel García Márquez.

Beursmakelaar

Maar de meesten kennen Wolfe vooral van zijn roman Het vreugdevuur der ijdelheden (The Bonfire of the Vanities) uit 1987. Het boek over een succesvolle beursmakelaar die verloren rijdt in de Bronx en daar een verkeersongeval heeft waarna hij alles verliest, maakte hem schatrijk. Het werd in 1990 verfilmd door Brian De Palma, met Tom Hanks in de hoofdrol.

Wolfe is 87 jaar geworden. Hij overleed gisteren in een ziekenhuis in Manhattan, waar hij was opgenomen met een infectie.