Kopstuk Islam-partij vecht ontslag MIVB aan
Foto: ISOPIX

Redouane Ahrouch, de man achter de omstreden partij Islam, stapt naar de arbeidsrechtbank om zijn ontslag bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB aan te vechten.

De MIVB had hem begin deze maand de laan uitgestuurd na zijn uitspraken over gescheiden openbaar vervoer voor mannen en vrouwen. Ahrouch, buschauffeur sinds 1993, claimde aanvankelijk nog dat hij zich ‘bevrijd’ voelde door het ontslag. Maar in samenspraak met de socialistische vakbond zal hij nu toch de juridische weg bewandelen.

‘De MIVB biedt me een schadevergoeding ter waarde van meer dan zeven maanden salaris’, zegt Ahrouch aan Het Nieuwsblad. ‘Maar ik hou van mijn beroep, en ik mis het al na veertien dagen van gedwongen rust. Zelfs al bieden ze me al het goud van de wereld, dan nog zal ik het weigeren.’

Na zijn ontslag heeft Ahrouch eerst via een normale interne beroepsprocedure zijn ontslag proberen aan te vechten. ‘De MIVB heeft toen geweigerd om met mij en mijn vakbondsafgevaardigden te praten, omdat ik volgens hen geen professionele en disciplinaire fout heb begaan’, zegt hij. ‘Waarom ontstaan ze me dan na 25 jaar van trouwe dienst en na 6 jaar als gemeenteraadslid in Anderlecht?’

Brief

Ahrouch zegt dat de advocaat van de Waalse journaliste Emanuelle Praet een brief naar de MIVB zou gestuurd hebben, nadat hij tijdens een politiek debat op 24 april op RTL-TVI mevrouw Praet niet in de ogen wilde kijken. Op die manier zou haar advocaat externe druk hebben uitgewerkt op de MIVB.

Een week na dat debat, op 2 mei, werd Ahrouch ontslagen. Bij de MIVB bevestigen ze dat ze een brief van Praet ontvangen hebben, maar benadrukken ze dat die pas aangekomen is na het ontslag van Ahrouch. ‘Het ontslag wordt sowieso niet bepaald door die brief en de beslissing was al genomen’, benadrukt MIVB-woordvoerster An Van Hamme.