Reynders roept Israëlische ambassadrice op het matje
Didier Reynders (MR) Foto: Photo News

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zal de Israëlische ambassadrice Simona Frankel om uitleg vragen over haar uitspraken over het geweld in Gaza gisteren.

Reynders heeft een probleem met twee elementen uit haar uitspraken, en zal daarom het gesprek met de ambassadrice via zijn administratie aanvragen. Het gaat om de uitspraak dat het geweld van Israël niet disproportioneel zou zijn. En dat ‘alle gedode Palestijnen terroristen’ zouden zijn. Dat zei Frankel vanmorgen in een gesprek met de RTBF.

Bij de protesten aan de Israëlische grens met Gaza schoot het Israëlische leger gisteren met scherp. Volgens de Palestijnse hulpdiensten kwamen zeker 59 mensen om, onder wie ook een baby.

 

Frankel noemde ook de gedode kinderen terroristen. Reynders zal de ambassadrice om uitleg vragen en zijn ontevredenheid over die uitspraken uiten. Hij zal ook vragen dat Israël de internationale normen en rechtsregels respecteert.

‘Mensenrechten geschonden’

Zowel Groen, SP.A als CD&V hadden in de loop van de dag Reynders en premier Charles Michel (MR) opgeroepen actie te ondernemen. ‘Deze uitspraken zijn onaanvaardbaar voor een ambassadrice’, zei CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. ‘Er zijn vele onschuldige burgers gedood, onder wie moeders, kinderen en baby’s. De mensenrechten worden met 300 kilometer per uur geschonden. Dit geweld is volledig buiten proportie.’

Michel: ‘Choquerend’ en ‘eenzijdig’.

Premier Michel noemde de uitspraken van Frankel eerder vandaag ‘choquerend’. Hij roept samen met Reynders de Verenigde Naties op om een internationaal onderzoek in te stellen naar het geweld. Michel uitte ook opnieuw zijn ontevredenheid over de ‘eenzijdige beslissing van president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen’. ‘De Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem overbrengen, leidt ons nog verder weg van vrede’, aldus de premier.