Protest tegen ‘racistisch discours’ Francken aan VUB
Comac-jongeren aan de VUB Foto: mju

Linkse jongeren protesteren tegen de komst van staatssecretaris Theo Francken aan de VUB. Voorlopig zonder incidenten. Ze willen wel spandoeken de aula binnensmokkelen.

Een groep jongeren protesteert deze middag op de terreinen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) tegen het ‘racistisch discours’ van Theo Francken (N-VA). De staatssecretaris voor Asiel en Migratie zal om 16 uur in Aula Q een lezing geven. De actie wordt georganiseerd door VUB-studenten Joseph Ngongo en Naomi Stocker en wordt gesteund door Jong Socialisten VUB, Globe Aroma en Comac, de studentenbeweging van PVDA. De opkomst is lager dan verwacht, ze hoopten op minimum honderd jongeren. 

Vorig jaar werd al eens geprobeerd de staatssecretaris naar de VUB te halen, maar toen blokkeerden demonstranten, de meesten van buiten de VUB, de aula waar de lezing zou plaatsvinden. Het Liberaal Vlaams Studenten Verbond en Jong N-VA doen nu een nieuwe poging met de uitnodiging aan Francken.

VUB-rector Caroline Pauwels wilde het debat dit keer absoluut laten doorgaan vanwege de vrije meningsuiting. 

Voorlopig lijkt er geen herhaling van het scenario van vorig jaar in de maak. Al zullen de marxistische jongeren wel proberen om spandoeken met slogans de aula binnen te smokkelen, wat niet mag.