Groen en CD&V eisen optreden van premier Michel tegen Israëlische ambassadrice
Veli Yuksel (CD&V). Foto: BELGA

Premier Charles Michel (MR) moet de Israëlische ambassadrice Simona Frankel op het matje roepen. Dat vragen parlementsleden van Groen en CD&V. De SP.A noemt de uitspraken van de ambassadrice ‘onbegrijpelijk’. Die verklaarde dinsdagochtend dat de doden - ook kinderen - die maandag vielen bij rellen aan de grens met de Gazastrook, ‘allemaal terroristen’ waren.

Bij gewelddadige confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse betogers vielen maandag zeker 59 doden, onder wie ook acht kinderen en een baby, allemaal Palestijnen. Het ging om de dodelijkste dag in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de oorlog in 2014.

Simona Frankel, de Israëlische ambassadrice in België, ‘betreurt de dood van elke mens, zelfs die van de 55 terroristen die gisteren de grens probeerden over te steken’, zei ze dinsdagochtend aan de RTBF. Ook de acht overleden kinderen noemde ze terroristen. ‘Allemaal, die kinderen worden gegijzeld door de terroristische organisatie Hamas. Zij sturen die mensen naar hun dood en offeren hen op voor een media-oorlog.’

‘Er zitten kinderen onder die slachtoffers, onder wie een baby van acht maanden. Ik snap die uitspraken écht niet’, zegt Vlaams Parlementslid Tine Soens (SP.A).

Ierland roept ambassadeur op het matje

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt vindt dat premier Michel Frankel op het matje moet roepen. ‘Dat is een diplomatieke maatregel die de premier kan en moet nemen.’ Ook CD&V-Kamerlid Veli Yüksel vraagt een optreden van de regering.

De Ierse regering heeft de Israëlische ambassadeur daar ondertussen ontboden in Dublin om meer uitleg te geven over de bloedige confrontaties aan de grens met Gaza. Turkije en Zuid-Afrika haalden op hun beurt hun ambassadeur terug uit Israël uit protest tegen het optreden van het Israëlische leger.