Kunt u woensdag op het openbaar vervoer rekenen?
Nationale vakbondsbetoging mei 2016 Foto: Bart Dewaele

Hinder is vaste prik bij een betoging tegen het regeringsbeleid. Maar kunt u nog op het werk raken? Neemt u de bus, dan weet u dat woensdagochtend. De trein is wellicht een beter idee.

De pensioenhervorming van de regering-Michel zal woensdag tal van vakbondslui naar Brussel brengen. Dat betekent zoals vaak hinder voor de reizigers.

De Lijn verwacht dat een deel van zijn chauffeurs zal staken en betogen. Hoeveel, dat is onduidelijk. Voor het eerst zal wie wél werkt op de ‘prioritaire lijnen’ ingezet worden. Bijvoorbeeld: de stadsnetten. ‘Er zijn verschillende scenario’s uitgetekend naarmate het aantal werkwilligen stijgt’, legt Tom Van der Vreken, woordvoerder van De Lijn, uit. Pas woensdagochtend zal een scenario gekozen kunnen worden, als duidelijk is hoeveel chauffeurs er opdagen.

Tot zondag hinder

Of u op uw vertrouwde bus kan rekenen, zal u woensdag op de website van De Lijn zien. Die website zal niet alleen woensdag uw beste vriend zijn, maar ook donderdag tot en met zondag. Want van donderdag tot zondag staken de vakbonden van De Lijn zelf, uit protest tegen de hervormingsplannen. De Lijn zal het met meer dan 200 mensen minder doen op termijn.

Druk in Brussel

Met de trein zal u welicht weinig of helemaal geen problemen ondervinden, meent woordvoerder Bart Crols. ‘We hebben extra treinen ingezet naar Brussel, net om gewone reizigers niet te belasten met de extra betogers. In het station van Brussel-Noord zal het wel drukker zijn, omdat daar de betoging start. In principe zal dat geen invloed hebben op het treinverkeer.’

Maar het bus-, metro- en tramverkeer van de MIVB in Brussel zal wél sterk verstoord zijn. De MIVB opent een speciale telefoonlijn (070/23.200.00) vanaf zes uur ’s ochtends. Facebook, Twitter en de website houden u ook op de hoogte.

Politie raadt aan om auto thuis te laten

De Brusselse politie waarschuwt automobilisten alvast voor verkeershinder in en rond het centrum. 'Wie echt in Brussel moet zijn, kiest beter voor het openbaar vervoer', luidt het. .

De vakbonden verzamelen rond 10.00 uur aan het Noordstation en de nabijgelegen Albert II laan. Het vertrek van de betoging wordt verwacht rond 11.30 uur. Mogelijk zullen belangrijke verkeersassen al vroeger afgesloten worden. De optocht gaat van het Noordstation over de Kruidtuinlaan, Berlaimontlaan, Keizerslaan, Cellebroerslaan, Lemonnierlaan en de Zuidlaan naar het Zuidstation. Het einde is voorzien omstreeks 14.00 uur.