GAP zegt ‘sorry’ aan China voor ‘fout’ T-shirt
Foto: GAP

Kledingbedrijf Gap heeft Peking publiek excuses aangeboden voor de verkoop van een T-shirt met een ’onjuiste’ kaart van China.

Op Chinese sociale media waren foto’s opgedoken van het kledingstuk, waarop het land zou zijn afgebeeld zonder gebieden als het zuiden van Tibet en Taiwan en de betwiste Zuid-Chinese zee. Gap reageert nu met een verklaring dat het omstreden kledingstuk inmiddels uit de schappen is gehaald.

‘Gap Inc. respecteert de soevereiniteit en territoriale integriteit van China’, benadrukte het bedrijf op de Chinese microblog Weibo, waar naar verluidt al snel honderden klachten binnenstroomden. Het kledingbedrijf zei dat per ongeluk een foutieve kaart is afgedrukt op de shirts. ‘We bieden onze oprechte excuses aan voor deze onbedoelde fout.’

Vernietigen

De foto’s van het shirt zouden zijn genomen bij een winkel vlakbij de Niagarawatervallen in Canada. Gap beloofde maatregelen te nemen om dergelijke incidenten voortaan te voorkomen. De foute T-shirts die nu in de winkel hangen zullen vernietigd worden.

Veel grote, buitenlandse multinationals zijn tegenwoordig als de dood om het regime van China op de tenen te trappen, sinds het land bovenop zulke fouten zit, en eerder maatregelen trof tegen merken voor gevoelige fouten. Eerder was dat bijvoorbeeld het geval bij Delta Air Lines en Zara, die volgens Peking op hun website eveneens ‘foute’ kaarten hadden gepubliceerd.

‘Orwelliaanse onzin’

China annexeerde Tibet in de jaren vijftig. Ook ziet Peking het eiland Taiwan als onderdeel van China. Maar internationaal wordt dat niet erkend. Onder meer de VS omschreef recent nog de strenge houding van Peking tegenover hoe buitenlandse luchtvaartmaatschappijen Taiwan aanduiden op hun kaarten als ‘Orwelliaanse onzin’.