Een Tesla is in de Amerikaanse staat Utah achterop een brandweerwagen gebotst, terwijl de autopilot opstond. Musk begrijpt de media-aandacht voor het ongeluk niet.

De brandweerwagen stond stil voor een stoplicht. De Tesla botste er achteraan tegen, schrijft het persbureau Associated Press.

De bestuurder van de Tesla had op het moment van het ongeluk de autopiloot-functie ingeschakeld. Daarmee kan de auto autonoom rondrijden, maar de software daarvoor bevindt zich nog in een testfase. Bestuurders moeten nog altijd hun handen op het stuur en hun ogen op de weg houden.

Afgeleid door smartphone

De 28-jarige automobilist heeft toegegeven dat ze niet op de weg had gelet. Ze keek in plaats daarvan naar haar smartphone. De auto ramde met een snelheid van 97 kilometer per uur de brandweerwagen. De Tesla-bestuurster brak een enkel en is afgevoerd naar het ziekenhuis. De bestuurder van de brandweerwagen had geen verzorging nodig.

Tegen Tesla loopt nog altijd een onderzoek bij de Amerikaanse toezichthouder NTSB na een dodelijk ongeval met een Model X in autopilot-modus, op 23 maart in Californië. Het is voorlopig niet duidelijk of de toezichthouder een onderzoek zal openen naar dit ongeval.

De Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) heeft vorige week wel al een onderzoek geopend naar een crash met een Tesla Model S in Fort Lauderdale, waarbij twee tieners om het leven kwamen. Aanleiding was dit keer niet een falende autopiloot-functie. Want die stond bij het ongeluk in Fort Lauderdale niet op. Het onderzoek komt er door een hevige brand die nadien in de batterijcellen ontstond.

40.000 doden

Tesla-ceo Elon Musk reageerde boos op de persberichten over het ongeluk. Hij vindt het ‘bizar dat een Tesla-ongeluk waarbij één iemand een enkel brak voorpaginanieuws is, maar dat de 40.000 Amerikanen die door auto-ongelukken het leven lieten, haast niet worden besproken in de media.’

Volgens de topman zou een dergelijk ongeluk normaal gesproken fataal zijn. In dit geval zou de autopiloot echter maatregelen hebben genomen om de schade te beperken.