Colombiaans supertalent grijpt de macht in Ronde van Californië
Foto: AP

De Colombiaan Egan Bernal heeft de tweede etappe in de Ronde van Californië op zijn naam geschreven. Het Colombiaanse wonderkind van Team Sky won de etappe met aankomst bergop voor de Pool Majka en de Brit Adam Yates.

 

laden.....


In de aanloop naar de klim buiten categorie van Gibraltar Road werd het peloton al afgemat door vier beklimmingen van derde categorie. Daar streed een vroege vlucht met de Cubaan Ruben Companioni, de Canadees Adam De Vos en de Australiër Jonathan Clarke voor de punten. Die drie werden gegrepen in de aanloop naar de slotklim, die twaalf kilometer voor de finish begon.

Op Gibraltar Road moest gele trui Fernando Gaviria, de winnaar van de openingsetappe, net als de andere sprinters snel afhaken. Voorin zorgde vooral Team Sky op de steilste stroken tot tien procent voor de uitdunning, met de jonge Brit Tao Geoghegan Hart in een erg opvallende rol in dienst van zijn Colombiaanse klimmer Egan Bernal. De Belg Laurens De Plus was één van de renners die het langste kon aanhaken in de kopgroep van een vijftiental klassementsrenners.
Twee kilometer voor de top trok Bernal ten aanval met een stevige versnelling. Niemand kon de 21-jarige Colombiaanse klimsensatie volgen. De renner die het meeste weerwerk bood, was de verbazende Antwan Tolhoek. Maar in extremis zag de 24-jarige Nederlander nog Majka (tweede op 0:21) en Yates (derde op 0:25) voorbijkomen. Tolhoek was vierde, Daniel Felipe Martinez vijfde.

Beste Belg Laurens De Plus werd elfde, nadat hij lang kon aanhaken met de betere bergop maar finaal moest lossen. Toch knap van de Quickstepper, die pas begin mei zijn comeback maarkte in competitie na zijn ongeval op stage in Zuid-Afrika. Ook in de stand rukt "Pluske" op naar de elfde plek.

Bernal bevestigt, maar weet niet wat te verwachten van tijdrit

In het klassement heeft Bernal nu 25 seconden voorsprong op Majka en 31 op Yates. Hij is bovendien ook de nieuwe leider van het punten-, berg- en jongerenklassement in Californië. Eerder dit jaar gooide Bernal hoge ogen door tweede te worden in de Ronde van Romandië, waar hij ook zegevierde in een tijdrit, en door in eigen land het eindklassement van de Colombia Oro y Paz en het nationaal kampioenschap tijdrijden te winnen.

Wil hij de Amerikaanse WorldTour-ronde winnen, dan moet hij in de vierde etappe een goede tijdrit rijden. De tijdrit in de Ronde van Californië van woensdag is 34,7 kilometer lang. “Maar ik weet niet wat ik van die tijdrit moet verwachten. Het wordt zwaar voor me. We zullen moeten afwachten en kijken wat het geeft”, zei Bernal na zijn ritwinst. 

Op Gibraltar Road gooide Bernal met veel lof naar zijn ploegmaats, die voor een grote uitdunning hadden gezorgd in het peloton. “We hadden er voor de rit al over gesproken: we wilden er een hele zware rit van maken. Stannard en Lukasz (Wisniowski) in de aanloop naar de klim. Luke (Rowe) zette me af in een goede positie op de klim. En dan was het aan Pavel (Sivakov), Sebastian (Henao) en Tao (Geoghegan Hart). We hadden gepland dat ik zou aanvallen op twee kilometer van de finish, en dat deed ik. Honderd procent van deze overwinning is voor de hele ploeg.”

De Ronde van Californië eindigt zaterdag. Dinsdag krijgt het peloton een rit van 197 kilometer voor de wielen tussen King City en Laguna Seca, met aan het eind enkele stevige hellingen.

Uitslag:

1. Egan Bernal (Col/SKY) in 4u14:00 (gem.: 36,61 km/u)
2. Rafal Majka (Pol/BOH) op 0:21
3. Adam Yates (GBr/MTS) 0:25
4. Antwan Tolhoek (Ned/TLJ) 0:30
5. Daniel Martinez (Col/EFD) 0:30
6. Kristijan Durasek (Kro/UAD) 0:30
7. Mathias Frank (Zwi/ALM) 0:40
8. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 0:50
9. Edward Ravasi (Ita/UAD) 0:59
10. Ruben Guerreiro (Por/TFS) 01:01

Stand:

1. Egan Bernal (Col/SKY) de 289,5 km in 7u16:13 (gem.: 39,81 km/u)
2. Rafal Majka (Pol/BOH) op 0:25
3. Adam Yates (GBr/MTS) 0:31
4. Antwan Tolhoek (Ned/TLJ) 0:40
5. Kristijan Durasek (Kro/UAD) 0:40
6. Daniel Martinez (Col/EFD) 0:40
7. Mathias Frank (Zwi/ALM) 0:50
8. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 01:00
9. Edward Ravasi (Ita/UAD) 01:09
10. Ruben Guerreiro (Por/TFS) 01:11