Eerste vriendin van Superman overleden
Kidder als Lois Lane naast haar held. Foto: Photo12

Margot Kidder, de Canadees-Amerikaanse actrice die Lois Lane speelde in de vier Supermanfilms van de jaren zeventig en tachtig, is zondag op 69-jarige leeftijd overleden. Een doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt.

Kidder vertolkte niet alleen in de originele film Superman uit 1978 de vriendin van de held, maar ze deed dat ook nog in de drie Superman-sequels erna. De hoofdrol in die films was telkens weggelegd voor Christopher Reeve.

Ook in de horrorklassiekers Sisters van Brian de Palma, Black Christmas en The Amityville Horror speelde ze een belangrijke rol.

De Canadese werd in 2005 Amerikaans staatsburger, maar ze spaarde haar kritiek op haar nieuwe vaderland niet. Ze was erg kritisch voor de Golfoorlog en ze was tegen ‘fracking’, de manier om schaliegas te winnen. Meermaals liet ze ook duidelijk blijken dat ze de Democratische presidentskandidaten steunde.

Kidder was lange tijd pleitbezorger voor geestelijke gezondheid, nadat haar gevecht met een bipolaire stoornis eind jaren negentig openbaar werd gemaakt. Ze verdween in 1996 zelfs een paar dagen van de radar, wat heel wat media-aandacht kreeg. In een interview later dat jaar noemde ze dat ‘the most public freak-out in history’.

In datzelfde interview vertelde ze ook hoe ze haar memoires aan het schrijven was tot een computervirus het hele computerbestand wiste. Volgens haar zaten haar ex en de CIA daar achter.