Witte rook bij onderhandelingen tussen Lega en Vijfsterrenbeweging
De leider van Lega, Matteo Salvini Foto: EPA-EFE

In Italië zouden de extreemrechtse Lega en de Vijfsterrenbeweging tot een akkoord zijn gekomen over een programma en een eerste minister voor de toekomstige Italiaanse regering.

Volgens Italiaanse media heeft Luigi Di Maio, de leider van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging, de secretaris van de Italiaanse president Sergio Matarella gebeld met goed nieuws: hij zou samen met zijn Lega-tegenhanger Matteo Salvini maandag de nieuwe ploeg komen voorstellen.

De naam van de nieuwe premier is nog niet bekend, maar volgens Di Maio wordt het ‘een politicus, geen technicus’. President Matarella had eerder geopperd dat Italië misschien een tijdelijke regering van technocraten moest krijgen om uit de politieke impasse te geraken.

Di Maio en Salvini ontmoeten elkaar maandag opnieuw in Rome, waarna ze ontvangen worden op het presidentiële paleis. Beide heren willen niets lossen over de naam van de premier of het programma en houden de primeur voor Matarella, klonk het zondag.

Volgens de media wordt het alvast niet Di Maio of Salvini zelf, maar iemand die tot geen van beide partijen behoort. 

Verwacht wordt, dat Di Maio en Salvini aan de wieg staan van de meest eurosceptische regering ooit, in Italië. De coalitie tussen de uiterst rechtse Lega en de Vijfsterrenbeweging gaat volgens waarnemers voor heel wat spanning zorgen met de Europese instellingen en andere hoofdsteden. Zo maakten ze er tijdens de verkiezingscampagne geen geheim van dat ze gekant zijn tegen de Europese afspraken over begrotingsdiscipline.