557 vluchten geschrapt
Foto: Photo News
De piloten van Brussels Airlines leggen maandag en woensdag het werk neer om hun eisen rond loon en werkomstandigheden kracht bij te zetten. Maandag zijn, zoals verwacht, 75 procent van de vluchten geschrapt.

In totaal vertrekken er zo’n 557 vluchten niet. Voor ruim 60.000 passagiers moest de maatschappij een oplossing vinden. ‘Dat is inmiddels gelukt voor een kleine 50.000 mensen,. Zo'n tien procent van hen heeft gekozen voor een terugbetaling’, zegt Kim Daenen van Brussels Airlines.

Vandaag zitten directie en bonden samen met een bemiddelaar op het kabinet van de minister van Werk, Kris Peeters (CD&V). De directie legt er naar eigen zeggen een nieuw voorstel op tafel. De kans dat er meteen een akkoord uit de bus komt, is klein. 

Gisteren zei voormalig staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) in 'De zevende dag' dat de piloten met vuur spelen: ‘Zij riskeren hun job niet, maar brengen die van het andere personeel in gevaar.’ Bovendien zal de staking moederbedrijf Lufthansa ‘niet gunstig stemmen over het behoud van de werkgelegenheid in Brussel’.

Open brief
Zaterdag hadden de piloten nog een open brief gepubliceerd waarin ze de reizigers duidelijk maken waarom ze vandaag én woensdag staken: ‘Onze grootste kracht – de liefde voor onze job – is onze grootste zwakte geworden. Het is alsof luchtvaartmaatschappijen dat weten en er misbruik van maken’, staat er in de brief. ‘We hopen dat u beseft dat het niet enkel om geld gaat, maar om respect.’