Dimitri Claeys vreest voor leiderstrui in slotrit: “Greipel wil derde ritzege”
Foto: AFP

Een gelukkige Dimitri Claeys finishte zaterdag op de kasseien in Cassel netjes als tweede achter de Duitser André Greipel in de vijfde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke. Meteen pakte Claeys ook de roze leiderstrui. Maar hij vreest dat hij die morgen/zondag opnieuw zal moeten afstaan na de slotrit. De kans dat die eindigt op een massasprint is zeer groot en dan is een man als André Greipel steeds een gevaarlijke klant voor de overwinning en de tien bijhorende bonificatieseconden. Claeys heeft na de voorlaatste etappe vier seconden voorsprong op Greipel en twee op Oscar Riesebeek, maar de Nederlander is net als Claeys geen echte sprinter.

“Ik ben gelukkig dat ik de roze trui heb, maar ik ben dan ook weer realist genoeg om te weten dat dit wellicht maar voor één dag is. Greipel zal morgen wel voor een derde zege gaan. Is dat een feit, dan verlies ik met een handvol seconden mijn leidersplaats. Lotto Soudal zal morgen wel de koers in handen moeten nemen. Zij moeten aan de bak, want zij moeten het ons lastig maken. Ik ga mijn leiderspositie niet zomaar weg geven”, stelde Claeys.

Het seizoen begon goed, maar dan brak Claeys in de GP Denain zijn staartbeen. “Ik was in volle opbouw voor het klassieke voorjaar en reed niet slecht in Bessegès, Murcia en de Ronde van de Algarve. En dan kwam de GP Denain, waarin ik ten val kwam. Enkele dagen later pas bleek dat ik mijn staartbeen gebroken had. Ik kon meteen een kruis maken over enkele toffe wedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, waar ik echt naar uit had gekeken. Ik hervatte pas op 1 mei in Frankfurt, na een stage in Italië, en nu zit ik hier met de roze leiderstrui om de schouders. Ik geniet van dit moment, maar weet ook dat ik morgenavond geen leider maar kan zijn”, besloot Claeys.

Frederik Willems wil met Greipel gooi doen naar eindzege

De tweede ritzege in de Vierdaagse van Duinkerke is binnen voor André Greipel. Bij Lotto Soudal waren er drie pionnen die voor de ritzege mochten gaan: Remy Mertz, Jasper De Buyst en André Greipel. Laatstgenoemde profileerde zich en zette iedereen een hak. Slechter nieuws is er voor De Buyst. Die kwam na de vijfde etappe op weg naar de bus ten val. Hij trok met ploegdokter Servaas Bingé naar het ziekenhuis om foto’s te laten nemen.

“Ons plan bestond erin met André Greipel, Remy Mertz of Jasper De Buyst iemand mee te hebben in een vroege vlucht. Zo kon de ploeg rustig op het achterplan blijven en was het aan de andere teams om het werk te verzetten. Het werd uiteindelijk André Greipel die aan de basis lag van de ontsnapping met achttien man. En uiteindelijk bleek dat de juiste zet te zijn”, verduidelijkte ploegleider Frederik Willems.

“Het was de bedoeling om hier een ritoverwinning te behalen”, vervolgde Willems. “Het zijn er inmiddels al twee geworden.” Trekt de Duitser in de openingsetappe naar La Bassée de sprint niet aan voor De Buyst, dan is hij nu riant leider en was de eindzege in de Vierdaagse van Duinkerke nog maar een formaliteit. “André Greipel wou dat zelf doen, omdat hij zich nog wat onzeker voelde”, verduidelijkte Willems. “Achteraf is het natuurlijk allemaal anders. We hadden het zo of zo moeten doen. Het is wat het is. We gaan nu eens bijenzitten hoe we de slotrit gaan aanpakken. Traditioneel wordt er met de groep gesprint op de Boulevard Sainte-Barbe in Duinkerke. Daar kan André nog eens tien seconden pakken met de bonificaties. Maar ook onderweg zijn er seconden te sprokkelen. We zien wel. Feit is dat André Greipel na een lange inactiviteit er meteen weer staat. En we kunnen met hem nog altijd een gooi doen naar de eindzege.”

Wat er met De Buyst na de etappe gebeurde, kon Willems niet verduidelijken. “Onze dokter vond het wel nodig Jasper nader te onderzoeken en foto’s te laten nemen. Vandaar zijn bezoek aan het ziekenhuis, maar hoe erg de blessure is kan ik nog niet zeggen”, besloot Willems.

Timothy Dupont heeft groene trui weer te pakken

Timothy Dupont mocht weer het podium op na afloop van de vijfde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke. Zijn zevende plaats in Cassel leverde hem negen punten op. De renner van Wanty-Groupe Gobert is met 59 punten opnieuw leider in het puntenklassement. Zijn naaste belager, de Nederlander Wouter Wippert, totaliseert 56 punten.

“Het was een lastige dag”, verklaarde Dupont. “Wij hebben de jacht op de achttien vluchters ingezet op zowat 45 kilometer van het einde en bliezen hierdoor Vital Concept met leider Bryan Coquard helemaal weg. We kregen spijtig genoeg geen steun van de andere ploegen. Blijkbaar hadden die allemaal andere belangen? Onze actie kwam dus net iets te laat, want we konden de groep met Greipel niet meer te pakken krijgen. Morgen wil ik alvast opnieuw meedoen voor de ritzege. Ik werd al tweemaal tweede en zou graag nog eens winnen. De etappe van vandaag/zaterdag zal er bij vele spurters wel ingehakt hebben. Maar misschien kom ik door mijn inspanningen vandaag ook net iets tekort. We zien wel. Ik heb de groene trui weer te pakken en hoop die ook definitief mee huiswaarts te nemen”, besloot de West-Vlaming.