Het was de 10de editie van de Brusselse optocht, die sinds 2000 om de twee jaar door de straten trekt. De Zinneke Parade kwam voor het eerst tot leven in het kader van Brussel 2000, Europese Cultuurstad. De deelnemers zijn inwoners en artiesten die de in essentie kosmopolitische en pluralistische culturele rijkdom van Brussel in de verf willen zetten. 21 Zinnodes, 174 kunstenaars en 139 partnerorganisaties, ruim 1500 deelnemers (1800 workshops), en een meervoud ervan achter de schermen, bouwden 2 jaar lang aan de creatieve uitbarstingen die vandaag de straten van Brussel overnamen.

Nieuw dit jaar was dat wie alle Zinnodes wou ontdekken, niet meer moest rondlopen. Elk van de 21 groepen startte op een andere plaats, in een zijstraatje, om vervolgens het parcours op te komen. Wie langs het parcours op zijn plaats bleef staan, zag de hele parade voorbijkomen.

Directrice Myriam Stoffen was erg onder de indruk: 'De urgentie die we voelen bij de groepen is heel straf. Hoe diep de nood zit om een aantal fundamentele maatschappelijke debatten op te pakken, op een complexe manier, zonder bang te zijn voor de confrontatie. En daarbovenop, die ongelooflijke generositeit van al die mensen die er onwaarschijnlijk veel tijd en energie in steken, en dat met plezier. In projecten als de onze merken we hoeveel mensen er wel samen stad willen maken.'

Het volksfeest wordt na afloop van de Zinneke Parade afgesloten met de verkiezing van het thema voor de Zinneke Parade 2020.