Noord-Korea maakt evenement van ontmanteling site kernproeven
Archiefbeeld: de nucleaire testsite van Punggye-ri Foto: AP

Noord-Korea neemt ‘technische maatregelen’ om de site te ontmantelen waar het zijn kernproeven uitvoerde. Het regime nodigt de buitenlandse pers uit op een ceremonie naar aanleiding van de ontmanteling. Die zal afhankelijk van de weeromstandigheden tussen 23 en 25 mei plaatsvinden, zo meldt het staatsagentschap KCNA zaterdag.

Het communistische regime in Noord-Korea voerde zijn kernproeven uit op de site van Punggye-ri in een bergachtige regio in het noorden van het land. Pyongyang had de sluiting van de nucleaire site eind april al aangekondigd, maar een precieze datum werd toen niet naar voren geschoven.

De ceremonie die tijdens de ontmanteling van de site plaatsvindt, is volgens een mededeling van het Noord-Koreaanse regime bedoeld om ‘niet enkel de lokale pers, maar ook journalisten uit anderen landen (toe te laten) ter plaatse verslag uit te brengen, om op een transparante manier de ontmanteling van het noordelijke nucleaire testterrein te tonen’. Ook Amerikaanse en Zuid-Koreaanse reporters zouden daarbij worden toegelaten.

Volgens KCNA zal de sluiting dus nog deze maand plaatsvinden, nog voor de historische ontmoeting tussen machthebber Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump, die voorlopig is gepland op 12 juni.

Het ontmantelen van de site houdt onder meer in dat de tunnels met explosieven worden vernietigd. Ook zullen alle observatievoorzieningen, veiligheidsposten en onderzoeksruimtes worden afgebroken.

Of de sluiting meer dan een symbolisch gebaar is, is twijfelachtig. Volgens Chinese geologen is de site door vroegere ondergrondse nucleaire tests beschadigd en zo goed als onbruikbaar geworden.