Nederlandse liberalen werken aan campagneverbod voor Turkse politici
Erdogan voert in eigen land al volop campagne. Traditioneel proberen een aantal regeringsleden dan ook Turkse kiezers in Europa te overtuigen. Foto: AP

In Nederland wil de conservatief-liberale regeringspartij VVD een wet invoeren om te verhinderen dat Turkse politici in Nederland campagne kunnen voeren. Coalitiepartner CDA staat niet afwijzend tegenover het idee.

De VVD-parlementsleden Bente Becker en Sven Koopmans hebben de regering van premier Mark Rutte gevraagd hier onderzoek naar te doen. De partijgenoten van de eerste minister wijzen erop dat in Duitsland al wetgeving bestaat die politici van buiten de Europese Unie verhindert daar campagne te voeren drie maanden voor verkiezingen.

Het is niet goed voor de integratie van Turkse Nederlanders als Turkse politici hier campagne kunnen voeren, menen de VVD’ers. Ook zouden spanningen uit Turkije zo naar Nederland kunnen worden geëxporteerd.

In Turkije zijn op 24 juni vervroegde president- en parlementsverkiezingen. Premier Rutte heeft eerder aangegeven het onwenselijk te vinden als Turkse politici hiervoor in ons land campagne gaan voeren. Maar de regering heeft weinig opties om campagnes te stoppen. Gemeenten kunnen met het oog op de openbare orde bijeenkomsten verbieden. De VVD wil met wetgeving de regering meer instrumenten in handen geven om buitenlandse politici te stoppen.

Diplomatieke crisis

Toen de regering vorig jaar Turkse politici de toegang tot het land weigerde om hier campagne te voeren, leidde dat tot een diplomatieke crisis. Het christendemocratische CDA, dat samen met VVD, het links-liberale D66 en de ChristenUnie een coalitie vormt, lijkt het voorstel genegen. In de krant De Telegraaf noemt CDA’er Pieter Omtzigt het voorstel van de VVD ‘interessant’.