Opkomstcijfers op een dieptepunt bij eerste verkiezingen na IS in Irak
Steden als Ramadi dragen nog duidelijk de sporen van de aanwezigheid van IS Foto: AP

Minder dan een op twee Iraakse stemgerechtigden is zaterdag naar de stembus getrokken om een nieuw parlement te kiezen, een laagterecord sinds de eerste democratische verkiezingen in 2003. Het waren de eerste verkiezingen sinds de zege over de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

In totaal ging 44,52 procent van de Irakezen stemmen, meldt de kiescommmissie.

Verwacht wordt dat huidig premier Haider Al-Abadi opnieuw aan het langste eind zal trekken. Hij maande de Irakezen aan om hun stem uit te brengen. 'Deze verkiezingen zijn cruciaal voor de toekomst van Irak', verklaarde de premier nadat hij zijn stem had uitgebracht in de hoofdstad Bagdad. De resultaten zullen beslissen of het land de verschillende bevolkingsgroepen kan verzoenen en opnieuw duurzaam stabiel kan worden.

In totaal doen ongeveer 7.000 kandidaten een gooi naar één van de 329 zetels in het Iraakse parlement. Op basis daarvan wordt later een premier en president gekozen. De eerste betrouwbare resultaten worden maandag verwacht.

Het uitgangspunt kon nauwelijks moeilijker zijn, want IS mag dan wel zo goed als verslagen zijn, vernietigd is de terreurbeweging niet. Volledige steden in de soennitische gebieden van het land liggen in puin, ook Mosoel, het voormalige IS-bolwerk in het noorden van Irak. Honderdduizenden mensen leven er nog steeds in vluchtelingenkampen. De kloof tussen de sjiitische meerderheid, die het leeuwendeel van de macht in handen heeft, en de soennitische minderheid, die zich onderdrukt voelt, verdeelt het land. Behalve leger en politie zwaaien onafhankelijke milities in delen van het land nog altijd de plak.

Iraks onoverzichtelijke partijensysteem oogt bij deze verkiezingen in elk geval nog meer versplinterd dan ooit. Dat is vooral het geval in het sjiitische kamp. Naast de lijsten van de sjiitische premier al-Abadi en die van oud-premier Noeri al-Maliki wordt de alliantie van Hadi al-Amiri goede kansen toegedicht. Het Westen en de soennieten kijken er met enige argwaan naar: al-Maliki wordt verdacht van corruptie, en al-Amiri is de meest bekende voormalige leider van de machtige sjiitische Badr Brigades, die nauwe banden onderhouden met Iran.