Sit-in moet politieacties aan Brussel-Noord verhinderen
Foto: Kristof Vadino

Verschillende solidariteitsorganisaties en burgerplatformen houden vrijdag sinds 16.00 uur een sit-in aan het station Brussel-Noord onder de noemer ‘Een dak, geen cel’.

Met hun actie willen de organisaties mogelijke politieacties tegen de migranten aan het treinstation verhinderen. Ze zijn tegen de acties van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Minister Jambon bereikte woensdag een akkoord met de betrokken politiediensten om gezamenlijke acties te nemen tegen de overlast aan Brussel-Noord. Hij kondigde meteen ook politieacties tegen de transmigranten aan in het noordstation. Organisaties als Solidarity For All willen deze verhinderen.

Kritiek op het beleid

De actie is ook een kritiek op het beleid van de N-VA-ministers. ‘Er is bovenal een gebrek aan opvang, voedsel en hygiëne’, stelt Peter Terryn van Solidarity For All. ‘Het is niet onze zorg of deze mensen nu transmigranten zijn of niet, asiel aanvragen of niet. Erop toezien dat ze menselijke opvang krijgen, dat is onze zorg.’

Volgens de actievoerder blijft de overheid zelf in gebreke door repressief op te treden. ‘Het zijn de burgers die hier de taken van de overheid overnemen en slaapplaats en voedsel voorzien voor deze mensen’, aldus Terryn.