Toeristen ontvoerd in Virungapark, Congo
Themabeeld Virungapark Foto: © VRT

Twee Britse toeristen zijn ontvoerd in het Virungapark, in het oosten van Congo. Dat gebeurde door een nog niet geïdentificeerde groep. Die groep doodde ook een parkwachter. Dat meldt de directie van het park.

‘Ik bevestig dat ons voertuig werd aangevallen’, aldus de Belgische directeur van het park, Emmanuel de Mérode. ‘Drie mensen werden ontvoerd, onder wie twee toeristen.’ Volgens mediaberichten is de derde persoon de chauffeur van de toeristen.

Het Foreign Office bevestigde dat twee Britten ontvoerd werden. ‘We staan in nauw contact met de Congolese autoriteiten’, aldus het Foreign Office.

Het Virungapark, in het oosten van Congo, is het oudste natuurpark van Afrika. Het is 7.800 vierkante km groot en is bekend omdat berggorilla’s er in het wild leven. Het park wordt geregeld opengesteld voor toeristen, maar de toegang is afhankelijk van de veiligheid in de regio.

Het is uitzonderlijk dat blanke toeristen geviseerd worden in de onrustige regio. De incidenten spelen zich meestal af diep in het park, tussen rebellengroepen en parkwachters, en soms met gewapende stropers.