Ier Sam Bennett houdt Quick Stepper Viviani van derde ritzege in Giro

De eerste rit op het Italiaanse vasteland stond niet direct bol van de sensatie. Drie vluchters reden kilometerslang voor het peloton uit, in Praia a Mare werd gespurt om de zege. De Ier Sam Bennett hield Elia Viviani van een derde ritzege.

Slechts 159 kilometer en nauwelijks hindernissen tussen startplaats Pizzo en Praia a Mare, een kuststadje aan de Calabrische kust. Een lange transfer van Sicilië naar het Italiaanse vasteland zorgde ervoor dat het peloton weinig zin had om te koersen. Drie renners kozen daarom het ruime sop: de Bask Markel Irizar, de Rus Maxim Belkov en de Italiaan Davide Ballerini. Het drietal verzamelde een bonus van drie minuten en werd op vijftien kilometer van de finish ingerekend, ondanks een tegenspartelende Ballerini. Enkelingen waaronder Tony Martin probeerden nog de massaspurt te ontlopen maar de spurtersploegen dachten daar duidelijk anders over.

Tot zover de hoogtepunten van de etappe, daarna was het wachten op de aangekondigde massaspurt. Een haakse bocht naar links op vijf kilometer was zowat het spannendste obstakel in de voorbereiding van de massaspurt. Quick Step mende in dienst van Elia Viviani, al twee keer ritwinnaar in deze Giro. Lotto Fix All werkte dan weer in dienst van Jens Debusschere. Quick Step wachtte lang om Viviani naar voor te loodsen maar de Italiaan leek tijdig te worden afgezet. LottoNL leverde ideaal werk af voor Danny van Poppel maar Quick Step timede perfect. Helaas voor de blauwhemden werd Viviani nog op de streep geremonteerd door de Ier Sam Bennett. Voor de 27-jarige ploegmaat van Peter Sagan was het zijn eerste zege van het seizoen en veruit de mooiste uit zijn carrière.

“Wat een opluchting”, reageerde Bennett achteraf. “Ik was er zo vaak zo dicht bij maar het wilde maar niet lukken. Ik ben dan ook enorm blij dat het eindelijk is gelukt. Het is heus niet makkelijk om iemand als Viviani te kloppen in eigen land.”

Bennett kwam gepast uit het wiel van Elia Viviani. “Dat was het sleutelmoment”, bekende de Ier. “Ik moest het wiel van Viviani hebben en vooral geduld tonen. Ik mocht mijn spurt niet te vroeg inzetten. Ik wil ook mijn ploegmaats bedanken voor het werk dat ze onderweg hebben geleverd.”