Britse pro-Brexit lobbygroep krijgt boete van bijna 80.000 euro
Nigel Farage Foto: BELGAIMAGE

De lobbygroep Leave.EU heeft vrijdag van de Britse kiescommissie een boete gekregen van bijna 80.000 euro voor onregelmatigheden in de financiering van hun campagne voor het Brexitreferendum.

Leave.EU, dat geleid werd door Nigel Farage, de voormalige leider van de UK Independence partij, was een van de grootste bewegingen die campagne voerde voor de uitstap van Groot-Brittannië uit de EU in juni 2016.

De lobbygroep krijgt nu een boete als gevolg van onregelmatigheden rond de financiering en uitgaven voor zijn campagne rond het Brexitreferendum.

Volgens de commissie heeft Leave.EU minstens 77.380 pond uitgaven niet aangegeven, wat betekent dat ze haar uitgavenlimieten heeft overschreden met 10 procent. ‘Maar dat kan ook nog aanzienlijk hoger zijn geweest’, luidt het.

‘Teleurstellend’

De beweging heeft bovendien wat ze verkreeg uit drie leningen niet correct aangegeven. Leave.EU heeft ook geen ontvangstbewijs voor 97 betalingen, goed voor in totaal 80.224 pond.

De directeur politieke financiën van de kiescommissie noemde het vrijdag ‘teleurstellend’ dat de organisatie, een van de belangrijkste spelers tijdens het referendum, ‘er niet in geslaagd is het spel volgens de regels te spelen’.