7 redenen om voor Tax-on-web te kiezen
Foto: Rhonald Blommestijn

Belastingen invullen is niet echt leuk. En ook niet zo eenvoudig. Maar u kunt alvast een hoop stress vermijden door online te gaan en gebruik te maken van de overheidssite Tax-on-web.

De kans is klein dat u nog met een papieren biljet aan de slag gaat. Meer dan de helft van de in totaal 6,8 miljoen aangiftes kwam vorig jaar digitaal binnen, een derde bestond uit vereenvoudigde, vooraf door de fiscus ingevulde aangiften. Amper 900.000 aangiften werden nog in de klassieke bruine enveloppe teruggestuurd – en dat zullen er dit jaar nog minder zijn.

Begrijpelijk, want wie kiest voor een digitale aangifte, maakt het zichzelf een stuk eenvoudiger. Dit hebt u alvast voor op wie nog pen en papier gebruikt:

1. Deels ingevuld

Uw belastingaangifte digitaal invullen betekent dat u niet vanop een leeg blad hoeft te starten. De fiscus is sowieso al in het bezit van een groot deel van de gegevens die relevant zijn voor uw aangifte, en vult die meteen in op de juiste plaats. Dit jaar gaat het om 367 codes (vorig jaar waren dat er 320). Het gaat in de eerste plaats om belangrijke zaken als uw loon, uitkeringen en gegevens over de aankoop van dienstencheques. Ook de data van ruim 900.000 hypothecaire leningen zijn vooraf ingevuld.

2. Hulpmiddelen

Voor een aantal andere belangrijke posten is er echter nog geen kant-en-klare oplossing. Het gaat dan om vaak ingewikkelde zaken die toch een stevige hap uit het budget nemen, zoals de woonlening of kosten voor kinderopvang. Om het toch iets makkelijker te maken, zijn daarvoor ‘wizards’ ontwikkeld, waarin u stap voor stap kunt berekenen waarop u recht hebt. Deze berekeningen verschijnen dan meteen ook in de juiste velden.

3. Bewijsmateriaal

Uw administratie wordt er in elk geval ook eenvoudiger door. Veel goede doelen bezorgen al de nodige attesten aan de fiscus, en die vindt u meteen als bijlage bij uw aangifte. Ook attesten voor het aankopen van dienstencheques of pensioensparen hoeft u niet meer op te zoeken.

Ontbrekende documenten, bijvoorbeeld over uw beroepskosten, kunt u zelf toevoegen, waardoor u een mogelijke vraag om uitleg van de fiscus kunt vermijden.

4. Geen fouten meer

Al tijdens het invullen wijst Tax-on-web u op mogelijke fouten. Zo krijgt u automatisch een melding als u ergens een bedrag ingeeft dat hoger is dan toegelaten, of wanneer u een verplicht in te geven veld negeert.

Wie na het ondertekenen – vergeet niet: beide partners moeten dat doen! – merkt dat er toch iets fout is gegaan, kan nog één keer inloggen om iets toe te voegen of een correctie te doen. Denk er dan wel aan dat u opnieuw ondertekent.

5. Simulatie

Wie op de ouderwetse manier een aangifte invult, moet nog enkele maanden wachten op het aanslagbiljet om te weten hoeveel hij terugkrijgt of moet bijbetalen. In Tax-on-web kunt u al meteen een raming opvragen: wie na het invullen klikt op ‘berekenen van de belastingen’, krijgt meteen een betrouwbare simulatie van de afrekening te zien.

6. Meer tijd

Is deze klus toch tijdrovender dan gehoopt? Of hebt u last van uitstelgedrag? Voor de digitale aangifte is er een latere deadline. U hebt tot 12 juli om alles in te leveren. Wie een brief instuurt, moet ervoor zorgen dat die al op 29 juni bij het scanningscentrum van de belastingdienst in de bus ligt.

7. Sneller verwerkt

Met Tax-on-web maakt u het voor de fiscus ook makkelijker om alle gegevens te verwerken. Dat heeft als leuke bijkomstigheid dat u ook sneller de definitieve aanslag kunt verwachten, en een (eventuele) terugbetaling ook minder lang op zich laat wachten.

Eén knelpunt: tijdig inloggen!

Niets dan voordelen dus, maar er is wel één belangrijk nadeel: u moet er wel voor zorgen dat u ingelogd raakt. En dat is voor veel mensen nog steeds een moeilijke opgave. U moet zich in elk geval registreren op de website. Daarnaast hebt u een kaartlezer voor uw elektronische identiteitskaart nodig. Dat kan een los toestel zijn, maar veel recente laptops hebben ook een ingebouwde lezer. U moet dan wel nog de nodige software installeren via de site van Tax-on-web.

Een alternatief voor zo’n lezer zijn ‘tokens’. Dat zijn codes die u online kunt aanvragen en die per post naar u thuis worden gestuurd. U moet die wel zeker twee weken op voorhand aanvragen.

Wacht dus niet tot de laatste dag om te testen of het inloggen lukt.

Breekt uw angstzweet al uit, als u aan uw belastingbrief denkt? Haal dan de belastinggids in huis die bij de krant van donderdag 17 mei zit.