‘Alleenstaande vrouwen zijn een last voor de samenleving’
Foto: EPA

In Japan staat het geboortecijfer op het laagste peil sinds 1899. Het noopte parlementslid Kanji Kato ertoe zijn vrouwelijke landgenoten op te roepen om meerdere kinderen te krijgen.

‘Ik vertel hen dat, als ze niet trouwen, ze geen kinderen kunnen krijgen, en dat ze zullen eindigen in een verzorgingstehuis dat betaald wordt met de belastingen van kinderen van andere mensen.’ Het advies dat Kanji Kato (72), parlementslid van de Japanse liberaaldemocratische partij, meegeeft aan vrouwen die ervoor kiezen niet te huwen, is duidelijk.

Kato, zelf vader van zes en grootvader van acht, verkondigde de boodschap op een partijbijeenkomst van de regeringspartij waartoe ook premier Shinzo Abe behoort. ‘Alleenstaande vrouwen zijn een last voor de natie’, aldus het parlementslid. Kato gaf ook nog mee dat hij, wanneer hem wordt gevraagd om te speechen op trouwfeesten, de pasgehuwden altijd aanraadt om ‘minstens drie kinderen’ op de wereld te zetten.

Seksistische uitspraken, vinden veel Japanners. Toch is Kato niet de eerste politicus in het land die vrouwen aanspoort om kinderen te maken. In 2007 omschreef de toenmalige minister van Gezondheid, Hakuo Yanagisawa, hen zelfs als ‘baarmachines’.

Vorig jaar werden in Japan 941.000 kinderen geboren, het laagste aantal sinds het begin van de registratie in 1899. Van alle landen met meer dan 40 miljoen inwoners blijft Japan, ondanks financiële en andere aanmoedigingsmaatregelen van de regering, het land met het minste kinderen (12,3 procent). Steeds meer jonge vrouwen stellen een huwelijk uit omdat dan van hen verwacht wordt dat ze thuisblijven en hun carrière opgeven.