Uitzending songfestival geschrapt na Chinese censuur
Foto: rr

Twee met elkaar dansende mannen, een getatoeëerde zanger en het publiek dat met regenboogvlaggen zwaait: de Chinese censuur knipte ze vakkundig weg uit de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Maar de organisatie pikt dit niet en weigert China nog toestemming te geven de liedjeswedstrijd live uit te zenden.

In Europa viel niemand over de brave ballad van de Ier Ryan O’Shaughnessy. Maar dat er twee mannen dicht tegen elkaar aan dansen was voor de Chinese zender MangoTV een stap te ver: het hele nummer werd geschrapt. Ook de inzending van Albanië was er niet te zien, want zanger Eugent Bushpepa heeft een grote tatoeage op zijn arm.

Dat hele nummers niet te zien zijn, is voor de European Broadcasting Union (EBU) een stap te ver. Nadat uitlekte hoe China knipte in de beelden, zijn de uitzendrechten van MangoTV ingetrokken. “Dit is niet in lijn met de waarden van universaliteit en inclusiviteit die de EBU uitdraagt”, klinkt het. De organisatie benadrukt nog dat ze trots is om ‘diversiteit te vieren dankzij muziek’.

Ook andere nummers waren bewerkt te zien. De Chinese censoren letten daarbij op elk detail, ook in het publiek. Zo was bij de Zwitserse inzending de regenboogvlag van een toeschouwer onscherp gemaakt.