Medewerker Witte Huis spot met ‘stervende’ John McCain
John McCain Foto: AFP

De mening van de gezaghebbende Amerikaanse Senator John McCain ‘doet er niet meer toe, want hij is toch stervende’. Met die woorden zou een medewerkster van het Witte Huis het protest van McCain tegen de benoeming van Gina Haspel als CIA-baas aan de kant hebben geschoven.

Volgens Amerikaanse media deed Kelly Sadler, een medewerkster van de communicatiedienst van president Donald Trump, die uitspraak tijdens een vergadering met ruim twintig andere medewerkers. Meerdere aanwezigen bevestigen dit aan The Hill en The Washington Post.

McCain is een partijgenoot van Trump, maar hij heeft zich ontpopt tot een van zijn grootste critici. Hij stemde op belangrijke momenten al tegen voorstellen van de president, waardoor zijn eerste voorstellen om het zorgstelsel aan te passen zijn gestrand. Vorig jaar raakte bekend dat McCain lijdt aan een terminale hersentumor, maar hij blijft wel politiek actief.

De vrouw van McCain heeft al rechtstreeks gereageerd op de uitspraken van Sadler. ‘Mag ik eraan herinneren dat mijn man een familie heeft: zeven kinderen en vijf kleinkinderen’, haalde ze verontwaardigd uit op Twitter.

Foltering

McCain riept eerder deze week zijn collega’s op om de nominatie van Gina Haspel als nieuwe baas van de CIA te verwerpen. Het Republikeinse zwaargewicht is zelf ooit gefolterd tijdens zijn militaire dienst in de Viëtnamoorlog, en pikt het niet dat met Haspel - iemand die ooit de leiding had over een Amerikaanse gevangenis in Thailand waar terreurverdachten werden gefolterd - aan het hoofd van de inlichtingendienst zou komen.

McCain heeft het vooral moeilijk met de uitspraken van Haspel woensdag tijdens haar hoorzitting in de Senaat. Ze verklaarde dat ze zich zou houden aan het verbod op folteren, maar weigerde om foltering immoreel te noemen. ‘Haar rol in de folterpraktijken door Amerikanen is verontrustend. Haar weigering om foltering te erkennen als immoreel, spreekt tegen haar’, zei McCain.

Trump

Haspel geniet de volle steun van president Donald Trump, die haar heeft voorgedragen als CIA-baas nadat hij Mike Pompeo minister van Buitenlandse Zaken maakte. De president laat wel vaker blijken dat hij niet gekant is tegen ondervragingstechnieken als waterboarding, iets wat door zijn voorganger Barack Obama werd verboden.