Puigdemont neemt definitief afstand van minister-presidentschap
Foto: AFP
De gewezen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is niet langer kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt.

De in Duitsland verblijvende separatist schuift meteen ook een opvolger naar voren. ‘Onze fractie stelt de (Catalaanse) volksvertegenwoordiger Quim Torra (pseudoniem van Joaquim Torra i Pla, red.) voor als leider’ van de regionale regering, klinkt het in een videoboodschap van Puigdemont. De 55-jarige Torra is een nieuwkomer in de politiek.

Door een nog onverdachte nieuwkomer naar voren te schuiven, hoopt de partij JuntsXCat wellicht een einde te maken aan het aanhoudende juridische getouwtrek met Madrid over het leiderschap in Catalonië. Alle vorige kandidaten voor het minister-presidentschap - onder wie ook Puigdemont - werden namelijk geblokkeerd, omdat het telkens ging om personen die in de gevangenis zaten of in ballingschap verbleven.

Madrid heeft zich altijd tegen een eedaflegging op afstand verzet. Indien er tegen 22 mei geen nieuwe regering is, moeten er in Catalonië nieuwe verkiezingen worden georganiseerd.

Niet Jordi Sanchez

Begin maart had Puigdemont al eens aangekondigd dat hij zijn kandidatuur voor minister-president van Catalonië introk. Hij nuanceerde toen wel meteen door te zeggen dat het ‘ten voorlopigen titel’ is. In een videoboodschap op Facebook droeg hij toen nog wel Jordi Sanchez voor om hem op te volgen.

Puigdemont vluchtte naar België na zijn afzetting, die volgde op het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Op 25 maart werd hij op basis van een Europees aanhoudingsbevel opgepakt in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Het Duitse gerecht moet nu beslissen of de Catalaan aan Spanje wordt overgeleverd.