Honderden walrussen palmen strand in
Volgens biologen zijn deze walrussen allicht op zoek naar nieuwe plekken waar ze voedsel kunnen vinden. Foto: John Christensen Jr. / AP

Bewoners van Port Heiden, een piepklein dorpje in Alaska kunnen voorlopig niet gaan zonnekloppen op hun strand. Daar liggen momenteel immers honderden walrussen.

Het dorpje Port Heiden, in het zuiden van de Amerikaanse staat Alaska, telt maar een honderdtal inwoners. Men kijkt er al lang niet meer op van een occasioneel bezoekje vanuit de Beringzee. Maar de meest recente golf walrussen was wel degelijk ongezien.

Honderden walrussen palmen strand in
Foto: John Christensen Jr. / AP

Raadsvoorzitter van Port Heiden John Christensen Jr. ontdekte een eerste kudde van enkele honderden walrussen toen hij bij een fietstochtje een rotte geur waarnam. ‘We dachten dat ergens iets om het leven gekomen was, dus we gingen op zoek om het aan het LEO (lokaal waarnemingscentrum voor het milieu, red.) te kunnen rapporteren’, zegt hij.

Enkele kilometers verder zag Christensen honderden witte slagtanden in de lucht steken. ‘Toen we dichterbij kwamen, konden we hun lichamen zien.’

Noordelijker

Twee weken later ontdekte Christensen naar schatting duizend walrussen op een strand op 32 kilometer van het centrum van Port Heiden. Volgens biologen is dat uitzonderlijk. Doorgaans brengen de walrussen hun zomer zo’n 200 kilometer noordelijker door.

Locals wordt aangeraden om de stranden te mijden. Interactie met mensen zou de walrussen bijvoorbeeld terug in het water kunnen drijven, wat het ecosysteem ernstige schade zou kunnen toebrengen of de levens van de zwakkere exemplaren in het gevaar zou kunnen brengen. Of de walrussen zouden naar nieuwe rustplekken op zoek kunnen gaan, wat hen onnodig veel energie zou kosten.