Israël zegt dat het bijna alle militaire infrastructuur van Iran in Syrië heeft getroffen na een Iraanse raketaanval. Verschillende landen roepen op tot kalmte.

Nu de Amerikaanse president Donald Trump het akkoord met Iran heeft opgezegd, lopen de spanningen tussen Israël en Iran op.

Het Israëlische leger zegt dat Iran afgelopen nacht twintig raketten heeft afgevuurd op de bezette Golanhoogte. De Israëli’s kwamen enkele uren later met een vergeldingsaanval. Het leger vuurde tientallen raketten af op Iraanse militaire doelwitten in Syrië. Dat gebeurde onder meer op het Syrische deel van de Golanhoogte en in de regio rond hoofdstad Damascus.

Escalatie

Volgens de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft Israël bijna alle militaire infrastructuur van Iran in Syrië getroffen. ‘Als de regen op ons valt, dan zal het bij hen stormen’, zei hij op een persconferentie. ‘Ik hoop dat deze episode nu afgesloten is en dat ze het begrepen hebben.’

De Israëlische infrastructuur bleef gespaard van grote schade, verklaarde hij. Geen van de twintig Iraanse raketten zouden in door Israël gecontroleerd gebied zijn neergevallen, en vier ervan konden onderschept worden door het raketafweersysteem.

Na de bombardementen van de voorbije uren hebben zowel Rusland als Frankrijk Israël en Iran opgeroepen om de kalmte te bewaren op het strijdtoneel in Syrië. Het is de eerste keer dat Israël de Iraniërs er direct van beschuldigt raketten af te vuren op Israël.

Syrië

Iran is een van de partijen die het Syrische regeringsleger steunen, net als de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en Rusland. Volgens Israël heeft het sjiitische Iran de voorbije maanden zijn militaire aanwezigheid in Syrië aanzienlijk uitgebouwd.

Dinsdagavond - vlak nadat de Amerikaanse president Trump had bekendgemaakt dat de VS uit het nucleaire akkoord met Iran zouden stappen - had Israël al aangekondigd dat het de troepen op de Golan in staat van paraatheid bracht.